Falles 2018

Miércoles, 14 Marzo 2018 14:46

Com cada any, és un plaer poder saludar-vos amb motiu de les properes festes falleres. Fer falla no és únicament muntar un monument. Vosaltres sabeu bé que l’aportació cultural d’esta festa és extensa.

Les falles, com a part indiscutible de la nostra cultura popular, han anat evolucionant al llarg de les últimes dècades, tal com consta als testimonis gràfics, que són quantiosos. Han passat de ser una festa, a esdevindre una eina de promoció cultural d'extraordinari potencial. I això ha estat gràcies a una tasca implementada any rere any pels propis fallers i falleres, i dins de la qual és més que significativa la gran aportació dels Llibrets.

La veritat és que estes publicacions no nasqueren com ara les coneixem. Ni tan sols pel que fa a la seua funció dins del món de la festa, sinó que eren, en un principi, l'únic vehicle que tenien els barris per poder vertebrar la seua comunicació veïnal. La crítica social n'era, per tant, la qüestió clau que centrava els continguts dels seus textos. Se sol dir que el primer llibret és el que va escriure Josep Bernat i Baldoví l’any 1850.

Naixqué, doncs, com a instrument de suport a la crítica social de l'època, però també com a eina d'expressió literària. Motiu pel qual des d'aleshores, han estat molts els literats que han participat en l'elaboració d'estes publicacions de gran valor històric, creant documents que conformen un reflex immillorable del caràcter valencià.

Ací, a la nostra ciutat, són diversos els exemples de llibrets ben construïts i amb una estètica i continguts culturals de primer nivell. Comptem amb varies de les falles més punteres en este sentit. La seua implicació i voluntat de superació van augmentant en cada exercici faller, situant la nostra ciutat com una de les més representatives dins del món de la festa i el llibret.

Les Falles són part de la nostra manera de ser. Gaudir-les, participar d'elles, promocionar-les... són tasques que assumim amb gust perquè Sagunt, i la seua comarca, són un espai de vocació, de carrer, on l'agermanament i la comunitat defineixen els nostres costums i a nosaltres mateixa. Acollim i mostrem per tot arreu les bondats de les nostres Falles, de la pólvora i el foc, del monument i el casal, sempre ple de gent, dels passacarrers i les bandes, de les emotives ofrenes florals, de la música que ens acompanya per crear, tot, en un conjunt, una celebració com poques hi ha al món.

Ara, Falleres Majors i Presidents/es, comissions, veïnes, veïnes i visitants... estem en el moment de participar d'elles. Cal que ens preparem perquè la Festa ja està al carrer. Els actes ens recorden que, d’ací uns dies, les Falles prendran forma, per fi, per celebrar la setmana més important del calendari festiu.

Que gaudiu les Falles 2018!


Si le ha interesado esta información, puede unirse a nuestro canal de Telegram y recibirá todas las noticias que publicamos para el Camp de Morvedre. Síganos en https://t.me/eleco1986

 

 

SUCESOS

SALUD