Col·lapse i decreixement

Escrito por Albert Oliver Sáez
Viernes, 29 Julio 2022 21:02

Vaig donar fa temps amb un vídeo curtet d’un home contant una historieta en la que semblava ser una conferència o presentació d’un llibre. La història en qüestió es titulava “La paràbola del pescador”, i està ambientada en un poble de la costa mexicana. Relata una trobada fortuïta entre un pescador local i un turista nord-americà. En la conversa que mantenen, el turista li dona l’enhorabona al mexicà per tot el que ha pescat durant el matí i li pregunta quant ha tardat en realitzar eixa tasca. El parroquià que es troba mig tombat en terra descansant li conta que ha aconseguit complir amb el seu treball només una estoneta. El visitant, sorprès per la resposta del parroquià, comença a traure tota l’artilleria en forma d’argumentari capitalista i li recomana que treballe més hores per tal de pescar més, guanyant així més diners, de tal manera que puga ampliar la flota de barques aconseguint així acumular més pesca i diners fins controlar tot el mercat pesquer de la zona i, qui sap, ampliar fronteres i mercats, tot amb la idea de que quan siga vell haurà acumulat molts diners i podrà tornar al seu poble i viure tranquil·lament. El turista, a la fi del seu discurs es dona compte per si mateix que l’objectiu al qual recomana que arribe el pescador ja està acomplit pel mexicà, que des del minut ú tracta de fer-li entendre que amb el que pesca té suficient per donar de menjar als seus familiars i amics i té temps de sobra per gaudir de la vida.

Resulta que l’home amb bigot i ulleres que apareix al vídeo contant la paràbola és l’escriptor i pensador anarquista Carlos Taibo. Professor jubilat de ciències polítiques en la Universitat Autònoma de Madrid, és un dels principals referents mundials del moviment pel decreixement. La seua més recent obra està enfocada en aquesta teoria i en el col·lapse del sistema actual.

Fa unes setmanes vaig donar-me compte que estava a punt de fumar-me els llibres que m’acompanyen tant al tren com al llit i vaig decidir pujar dues obres seues en el meu llistat de futuribles. Els títols, “Col·lapse: capitalisme terminal, transició ecosocial, ecofeixisme” i “Decreixement: una proposta raonada”, donen suficients pistes del contingut dels llibres.

Acabe de llegir el primer d’ells que parla sobre el col·lapse. Ja el simple ús d’aquest terme pot dur a la persona que es trobe llegint aquest text a pensar en conspiranoia i capellet de paper d’alumini. Però la realitat és la que és i per molt que el sistema ens tinga adormits en el món feliç de Huxley de tant en tant es cola alguna notícia relacionada amb el col·lapse en els nostres canals d’informació. En el llibre, Taibo fa un anàlisi molt argumentat i documentat (una de les principals maneres de mesurar la fiabilitat d’un divulgador és observar el número de referències a altres autors en la seua obra) tant del context actual de crisi de matèries primeres, canvi climàtic, guerra, etc., com de sistemes i civilitzacions que col·lapsaren en l’antiguitat i en passat més recent. El llibre, escrit al 2016, té una vigència abrumadora. Només hi ha que veure en quin moment estem: guerra en Europa; Putin amenaçant en tancar l’aixeta del gas obligant a estats liberals com França o Alemanya a intervindre i racionalitzar l’ús d’aquesta energia (inclús França obrint de nou factories de carbó que havia tancat fa temps); la Unió Europea reconeixent com a energia verda el gas i l’energia nuclear per tal de que puguen beneficiar-se dels incentius a les renovables; Sri Lanka directament col·lapsant amb la població assaltant el palau presidencial a lo Trump per aturar-se la importació de petroli; o la nostra mar calfant-se a una temperatura de 30º.

Exemples podria posar-ne més. Arribats a este punt, convide a qui està llegint a que estiga a l’aguait i mire per les escletxes informatives que deixe obertes el sistema, observe de manera crítica la situació en la que ens trobem (i cap a la que ens dirigim), i pense si és cert o no que ens trobem en un horitzó de col·lapse. Deixe l’altre títol referent al moviment pel decreixement per a altre article.

Albert Oliver Sáez
Secretari de Dinamització de Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD