Els visitants desorientats

Escrito por Maria Josep Soriano Escrig
Viernes, 20 Octubre 2023 21:01

Com tinc la sort de viure en una punta del poble i tindre el garatge en l’altra, sovint he de passar pel carrer Major. Aquests dies de festa m’he trobat amb molts visitants que, mòbil en mà i seguint a “sant Google”, intentaven fer un recorregut digne i clar pel nostre poble.
Per un moment i alguns paràgrafs em transformaré en un d’ells.

Començaré aplegant a la rotonda d’entrada des de València, on no hi ha cap indicació d’on aparcar, d’on entrar a la ciutat o altres informacions que em vindríem bé com a nouvingut que soc. Però val, aplegue a l’altra redona de RENFE i tinc dues opcions. Com que he vist molts cotxes aparcats allí, puc deixar el meu en el pàrquing de l’estació ( perquè el minúscul pàrquing no vigilat que m’indiquen està, per descomptat, sempre ple) o m’atreviré a entrar a la població.

Si soc atrevit i abans d’enfilar-me pel carrer de la gasolinera, Aben Barhi, estaria bé un avís clar que no es pot accedir pel carrer Major en vehicle. Perquè si no el veig, pujaré pels carrers València, Josefa Daroqui i meeec! ja em cole per la porta Ferrisa i m’entrampe en “acceso a Ciutat Vella”, sols per a residents. Quant cotxes m’he trobat ignorants de la multa que els posarien o intentant accedir al Teatre per l’ermita de Sant Miquel amunt.

Si soc un visitant que gaudeix del recorregut a peu, ¿on hi ha un plafó informatiu ben gran a la redona de l’estació que assenyale: situació dels pàrquings, monuments i horaris, llocs per allotjar-se o menjar, centre de visitants, rutes per accedir, banys públics ( si n’hi haguera), a més de totes les informacions del nucli del Port? És a dir, tot allò que ens facilitaria la nostra visita.

Doncs bé, anirem pel carrer Major fins a la Plaça Major, que pareix que el Google Maps ens mana, i molt, d’anar per allí. I quina pena recórrer un carrer que se suposa que és la primera impressió que tenim de la part històrica. Quantes tanques, cases i parets en mal estat. ¿No podríem embellir-lo amb uns murals amb fotos antigues que anaren recreant la vida dels habitants quan era molt viu? Fins a dotze espais he vist amb possibilitats. I, evidentment, mantindre’l net i posar unes bones indicacions en l’ermita de Sant Miquel per decidir si anem cap al Teatre o cap a la Plaça Major.

Quan apleguem a la Plaça Major, ens reben uns contenidors en tiretera i sempre desbordats, assenyalant la pujada al Castell. En compte d’això, ¿podrien veure unes boniques tanques que els dissimularen amb fotos antigues seguint el fil dels del carrer Major? I què vos sembla un preciós cartell amb tots els aclariments bàsics per a seguir cap a la Casa dels Berenguer, el Teatre i el Castell, el Museu, la Jueria etc. Potser un altre de bessó davant de l’ajuntament, que done la benvinguda als visitants que accedeixen pel Camí Reial. I en valencià primer -i en castellà, anglés, francés...- perquè es veja que estem orgullosos de ser com som i alhora rebre a tothom amb els braços oberts.

Tenim un poble meravellós, si parlem de turisme, que compta amb dos nuclis rics i diferenciats de gran potencial. Tot un orgull de ciutat que es veu entelat quan es trobem amb carències informatives, de neteja, amb monuments que tanquen un dilluns festiu, amb hostaleria que tanca quasi tota el mateix dia de la setmana, sense pàrquings assenyalats, sense banys públics, amb pintades que no s’eliminen, amb una Via del Pòrtic que sovint no rep visites perquè no té personal, amb uns banys del centre de visitants del Castell espatllats des de fa una any, amb un Museu de la Memòria Obrera que no acaba fer-se ferm, amb un Forn Alt tancat des de...

Cert és que la informació d’internet ens facilita les visites però no és infal·lible, ni accessible per a tothom. Tenim web, smart city i codis QR, però la gent necessita, a més, uns serveis dignes i eficients, un tracte amable, una ciutat neta, i sols així cada visitant del nostre poble serà també un ambaixador d’ell i ens farà una publicitat personal que, sens dubte, és la més eficaç.

Segur que els ciutadans que estimem el nostre poble podrem detectar més deficiències, aportar moltes propostes i donar suport als nostres representants municipals en les reivindicacions de tots.

Si podem solucionar-ho des de l’ajuntament, a què esperem?

Si correspon a altres administracions, a què espereu?

Tot açò, ho contaré també en el proper Consell de Turisme. Quan es convoque.

Maria Josep Soriano Escrig
Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD