Feliç dia de la Comunitat Valenciana!

Escrito por Darío Moreno Lerga
Viernes, 06 Octubre 2023 21:04

Cada 9 d’Octubre, els valencians i les valencianes ens unim al voltant d’un sentiment de festa, de celebració i d’orgull. Un sentiment que va més enllà d'una data assenyalada en el calendari: és una exaltació d'una manera de ser i de viure, tan nostra. Com el ‘Saudade’ portugués, hi ha una paraula que ens defineix com a poble i que, cada Dia de la Comunitat Valenciana, representa la nostra essència: la ‘germanor’.

Al voltant d'una taula per a dinar, als carrers dels pobles i ciutats, en cada racó del nostre territori, hui celebrem des de la germanor les nostres tradicions i els nostres orígens. Per això, el 9 d’Octubre és també una mirada al passat, un recorregut obligatori per la nostra herència d'humilitat, diàleg i convivència. Només així podem entendre com som hui els valencians i les valencianes: una societat que conviu, que practica el respecte, que s’embeu de la diversitat. Un poble que sempre s'alça i avança cap a més llibertats, més benestar per a les seues gents, més futur per a cadascun dels seus territoris.

Aquesta és una afirmació certa per a tota la Comunitat Valenciana, però especialment per a la nostra ciutat, que al llarg de moltes generacions ha vist com famílies senceres han arribat ací en búsqueda d'un millor futur, en la voluntat d'aportar en positiu i fer que entre tots i totes arribem més lluny. Eixe esperit forma part del nostre ADN, de la nostra forma d'entendre la vida i ens fa profundament oberts i hospitalaris. Germanor en lletra majúscula.

Aquest mateix impuls de millora i desig de progrés que tingueren tantes generacions passades és el que representen cadascuna de les persones que hui rebran la medalla de plata per part de l’Ajuntament, la màxima condecoració que el nostre poble pot atorgar. Des de hui, Sento Llobell, Dolors Llobet, Julián López i Evangelina Rodríguez ocuparan un lloc d’honor en la nostra història. Són veïns i veïnes amb seny, una qualitat molt nostra. És tot un orgull, i també una exigència, reconéixer hui la seua tenacitat, dedicació i esforç a construir una societat més justa, sempre usant la paraula i l'enteniment com a úniques vies per a aconseguir-la. Des d’ací, vos reitere el meu agraïment i el de tot el nostre poble.

Que comence a sonar la música! Que toquen les campanes i les dolçaines! Valencianes i valencians, eixim tots junts als nostres carrers, des del port fins al Castell, per a cridar amb orgull i amb força: Feliç dia del poble valencià!

Darío Moreno Lerga
Alcalde de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD