Capgirant Sagunt de la T a la S

Escrito por Maria Josep Soriano i Escrig
Viernes, 14 Octubre 2022 21:00

“Per estimar, abans hem de conèixer”. Que estimem el nostre poble està clar, però realment el coneguem?

Això és el que vos proposem amb “Capgirant Sagunt de la t a la s”, el material didàctic que hem realitzat en el Gabinet de Promoció del Valencià. En ell vos convidem a realitzar un viatge lúdic per les característiques mediambientals, històriques, econòmiques i culturals que fan singular al nostre municipi.

Consta d’unes cartes-vocabulari dividides en cinc parts diferenciades per colors. Històriques de color marró: teatre romà, el castell, la jueria i el grau Vell. Mediambientals de color verd: la Via Verda, la marjal, Almardà, el delta del Palància i l’horta. Ciutadanes de color blau: el wichitero, la fàbrica, la Caixa, la indústria, el bolot i Zakyntos. Personatges en roig: Na Marcena, Santiago Bru i Vidal, Joaquín Rodrigo, Escipió, i Uriel, representant de la tira de dones. D’identitat en taronja: el cavall d’or, la pataqueta, el segle XIII i 123 quilòmetres que té el nostre terme.

Es poden utilitzar com a guia o emprant activitats: la línia del temps, que ens permetrà situar-nos històricament del 219 aC. fins a l’any 2022 o situar les cartes en el mapa per traçar una visió de territori. També podem reescriure la història o fer encreuats en línia. I pel joc de descoberta haurem de trobar el cavall d’or o l’última colada. A més, vos reptem a veure si sou capaços d’endevinar els 24 rodolins que amaguen les 24 paraules.

Aquestes també són interactives i estan al web de l’ajuntament de Sagunt, clicant https://bit.ly/capgirantsagunt

I sí, n’hi ha molt més, però ací està la gràcia del joc. Com que sabem que en cada lletra podem haver-ne altres opcions, vos suggerim ampliar, aprofundir o crear de noves i enviar-les al nostre repositori web.

Així, amb les noves aportacions, “Capgirant Sagunt” esdevindrà una proposta viva, feta entre totes i tots els saguntins.

Sens dubte aquest material ha sorgit de l’estima de totes les persones que han col·laborat en ell. Albert Llueca, rebuscant en l’arxiu del Camp de Morvedre i posant el seu ingeni en noms i jocs. Teresa Cebrián, il·lustrant amb calidesa, paraules i fets. El Gabinet de Promoció del Valencià, en la seua gestió i coordinació. Lluis Vicent Alcaide com assessor destacat i jo mateixa com a entusiasta promotora i endevina, endevinalles...

Veureu que curiós perquè repassant les cartes, vos trobareu amb llocs coneguts, poc coneguts o desconeguts. Personatges i fets que han anat forjant la nostra identitat i els coneixíeu o no. Per favor, no dubteu en compartir-lo amb la vostra gent més gran que de segur podrà enriquir-lo amb vivències i anècdotes.

Destacar que el dijous 13 férem una presentació al professorat d’escoles i instituts, comunitat educativa i turística en la Via del Pòrtic. En ella vam voler explicar totes les possibilitats que conté “Capgirant” i fer-los partícips de la proposta que de segur, contagiaran a l’alumnat, a més de lliurar-los els exemplars amb que podran treballar-ho.

I no oblidem que pels turistes és un bon i entretingut mitjà per conèixer millor el nostre poble. Així que si sou visitants, vos donem la benvinguda i desitgem també que rondineu amb nosaltres.

Pensem que aquest treball en paper i en línia, ens proporciona un eina útil, interactiva i bonica per aprofundir en alguns aspectes, jugant. És un passeig curiós i sentimental per la terra on vivim i que de segur, després d’emprar-lo, estimarem més encara. Perquè som un poble que tenim molt a contar, capgirem Sagunt.

Maria Josep Soriano i Escrig
Regidora del Gabinet de Promoció en Valencià de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD