Garantir el futur del conservatori

Escrito por José Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 29 Julio 2016 15:04

Un dels llegats culturals més importants dels valencians que forma part de les nostres senyes d’identitat és el patrimoni musical. Al llarg de generacions, la passió per les bandes de música s’ha transmés de pares a fills com si fóra una herència que portem dins del nostre sentiment col·lectiu.
 
Al Camp de Morvedre, per exemple, tenim dotze societats musicals, 600 músics i prop de 1.300 alumnes en les seues escoles. Són xifres ben significatives. Estes escoles s’han de complementar, sens dubte, amb l’ensenyament reglat que possibiliten els conservatoris de música. Són ensenyaments professionals que tenen un alt valor afegit i aporten un gran benefici econòmic, cultural i social als ciutadans. I una altra qüestió essencial en els temps actuals: poden ser alternatives de treball, creativitat i desenvolupament personal per als més joves.
 
En este sentit, l’Ajuntament de Sagunt, conscient de la importància cultural de la música per als nostres ciutadans i com a possibilitat de treball i desenvolupament personal dels més joves, va aprovar el desembre passat per majoria absoluta al ple municipal que el Conservatori Professional de Música Joaquin Rodrigo de Sagunt formara part de la xarxa de conservatoris de la Generalitat. Esta incorporació atorgarà més estabilitat als alumnes i als docents i consolidarà l’ensenyament professional de música a la nostra comarca. A més a més, alliberarà el consistori d’una despesa que correspon assumir-la, com en altres localitats, a la Generalitat Valenciana.
 
Ara bé, per accedir a la xarxa professional de conservatoris de la Generalitat hem d’ajustar-nos als criteris que ens demana la Conselleria de Cultura i Educació. Un d’eixos criteris és incrementar l’alumnat, actualment té 130 alumnes i 16 instruments. Per este motiu, hem aprovat una reducció de la taxa mensual que paguen els alumnes de 176 euros mensuals a 115. A més a més, la matrícula anual també passarà de 185 euros a 140.
 
Esta reducció també possibilitarà que les famílies amb menys recursos tinguen més disponibilitat d’accedir al conservatori. En qualsevol cas, suavitzarà el problema de liquiditat que pugen tindre fins que arriben els diners de les beques. D’altra banda, hem calculat que esta reducció de taxes pot incrementar en 30.000 euros la despesa municipal destinada a este quefer. Però l’estalvi que pot comportar per al pressupost municipal si la Generalitat es fa càrrec és de 450.000 euros. Ni més ni menys.
 
Finalment, vull manifestar que el conservatori Joaquin Rodrigo ha de ser també comarcal. Únicament des de la participació i la implicació dels ajuntaments de la comarca millorarem i implementarem les condicions docents i de formació del nostre centre. Hem parlat amb la Mancomunitat de la Baronia i la de les Valls i hem de dir que la proposta de col·laboració ha sigut molt ben rebuda en general. Paradoxalment, l’Ajuntament de Canet, governat pel PP, la població que més alumnes aporta al centre, exactament dotze, encara no ha donat cap resposta a la crida. En definitiva, volem garantir el futur del nostre conservatori perquè els joves de la comarca tinguen una alternativa laboral i professional i una bona oportunitat de desenvolupament personal i creatiu.
 

José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD