Pel futur de l’economia del Camp de Morvedre

Escrito por Joan Vea
Jueves, 01 Agosto 2013 10:39

Les darreres setmanes han estat molt intenses en relació amb el problema de la continuïtat de la galvanitzadora de ThyssenKrupp Galmed al Port de Sagunt. Reunions, manifestacions, un ERO que tanca la factoria i que els treballadors han acceptat a contracor: saben que és el mal menor, per la qual cosa continuaran lluitant perquè les màquines de no deixen de funcionar.

Esquerra Republicana–Camp de Morvedre sempre hem estat al costat dels treballadors de la nostra comarca. Els hem fet costat en totes i cadascuna de les manifestacions que han convocat i, a través del company Joan Tardà, hem portat al Congreso de los Diputados el drama personal i econòmic que comporta el tancament de Galmed.
 
Nosaltres esperem que hi haja una solució acordada entre les treballadores i els treballadors, i la direcció de ThyssenKrupp Steel Europe, però tots els indicis que ens arriben per la premsa i per la mateixa impressió del comitè d’empresa i la resta de treballadors no fan esperar un acord que no implique centenars d’acomiadaments a la comarca. Perquè no són solament els treballadors de Galmed, també estan els treballadors de totes les empreses amb les quals treballa Galmed i de totes les empreses que es veuran afectades per les persones que acabaran en l’atur.
 
Des d’Esquerra Republicana, considerem que s’ha de preparar un pla B preveient la possibilitat que no arribe la solució negociada, com tot indica que passarà. Nosaltres fem una proposta pensant no sols a mantindre els llocs de treball ara, sinó també per garantir una estabilitat per al futur de l’economia del Camp de Morvedre.
 
La nostra proposta és que la Generalitat Valenciana (o l’Estat o tots dos) expropie la factoria de Galmed al grup ThyssenKrupp Steel Europe en el cas que no vulga arribar a cap acord i que la traspasse als treballadors i treballadores de Galmed en forma de cooperativa de treball associat, amb una ajuda financera inicial de les administracions públiques.
 
Som conscients dels reptes i problemes que implica la nostra proposta. De fet, perquè aquesta iniciativa tinguera èxit hauria de comptar amb una implicació extraordinària de la plantilla de Galmed i amb una direcció que poguera aconseguir fer-se un lloc en el mercat per col·locar els productes, i hauria de superar l’oposició de la UE a l’expropiació d’una factoria d’una empresa privada d’un estat membre.
Des d’Esquerra Republicana, estem convençuts que, davant d’una situació dramàtica com aquesta, cal determinació i prendre decisions que són arriscades, però que poden constituir la pedra sobre la qual edificar una economia sòlida per a la nostra comarca. Amb la fórmula de la cooperativa, tindríem la certesa que no hi hauria deslocalització i que els beneficis es reinvertirien a millorar la fàbrica i generarien beneficis per a l’economia del Camp de Morvedre.

Nosaltres no parlem en nom dels treballadors: aquesta és la tasca del comitè d’empresa, a qui donem i continuarem donant suport en la lluita. Fa poc, un company em va dir que la Política, així amb majúscules, és l’art de buscar solucions als problemes de la gent. Des d’Esquerra Republicana, volem contribuir a buscar la millor solució possible per al futur de la nostra comarca; per això posem a la disposició del comitè d’empresa, de tots els treballadors i treballadores de Galmed i de tota la comarca la nostra proposta, presentada a tots els ajuntaments del Camp de Morvedre, per garantir el futur de la nostra economia i que les persones que hi viuen tinguen què menjar, ara i en el futur.
 
Joan Vea,
regidor d’Esquerra Republicana a Benifairó de les Valls

 

 

SUCESOS

SALUD