Les Falles 2024 a Faura

Escrito por Consol Durán Diana
Viernes, 15 Marzo 2024 21:02

Em fa molta il·lusió dirigir-me per primera vegada, a través d’estes línies, a tots els fallers i les falleres del meu poble.

Faura ja batega al compàs de la nostra festa valenciana i en uns dies serà escenari d’art, tradició, música, bellesa, llum i foc, però també de sociabilitat festiva. Ja ho deia Vicent Andrés Estellés, del que enguany es complixen cent anys del seu naixement, «les Falles són el goig de la paraula i tots sentats a la mateixa taula», perquè les persones estem unides mitjançant fils que determinen les nostres relacions, ens connectem amb la gent amb la qual compartim la vida d’una manera més o menys estreta.

Tots i totes formem part d’este ordit. Des que naixem comencem el recorregut amb este fil nuat, a mesura que anem creixent, marquem els passos mitjançant el rastre del filament i desapareixem deixant una petjada d’enllaços creats i inesborrables. Al final, els fils individuals passen a formar part d’un col·lectiu, en este cas, les Falles.

Aprofitant estes paraules podem fer un símil del que significa esta festa Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Podem dir que les Falles són un gran ordit conformat per infinitat de fils que fan possible la festa (artistes fallers, pirotècnics, modistes, músics,...), la Falla Vila de Faura és una gran filadora que ha de teixir-los, i “les balangueres” que els filen, cada u dels fallers i de les falleres que formen part amb dedicació, estima, però també amb convivència i responsabilitat els 365 dies de l’any faller.

Esta tasca de balanguers i balangueres durant generacions, teixint històries d’alegries i sacrificis, és el reflex de la nostra identitat, de la nostra cultura, de la nostra tradició, de les nostres arrels com a valencians i valencianes, i que cada any en arribar estes dates ressorgixen de les cendres com l’au fènix.

Aprofite estes línies per a desitjar, a Magui i Naiara, les nostres representants un regnat de somni. Un regnat de la mà de la seua estimada Comissió Falla Vila de Faura i sobretot de l’acompanyament inestimable de les seues famílies que els donen el suport necessari en cada moment d’esta aventura fallera.

Només em resta desitjar-vos a tots i a totes les faurares unes Falles inoblidables, plenes d’alegria i d’emoció; de cultura i de tradició. M’agradaria acabar amb uns versos d’Estellés:

Esclataven les altes carcasses de les falles.
Tota València lluïa una foguera alegre:
Ens donava la festa i la fàcil metàfora.
(....)
Era en una terrassa humil en els afores.
Tots els veïns pujaren i miraven València.
Els agradava molt la nit de Sant Josep.

Consol Durán Diana
Alcaldessa de Faura

 

 

SUCESOS

SALUD