Més protecció per la joia de la Marjal dels Moros

Escrito por Maria Josep Picó Garcés
Viernes, 29 Diciembre 2023 21:01

La Marjal dels Moros és una de les joies en biodiversitat del municipi de Sagunt i un espai natural preservat gràcies, en gran mesura a la lluita ciutadana, especialment d’Acció Ecologista Agró. Les seues 620 hectàrees, part al terme de Puçol, són propietat de la Generalitat Valenciana i almenys el 70% es dedica a la conservació i estudi del medi natural.

Aquest paratge vora la Mediterrània, la qual rep les escorrenties de recursos hídrics del Parc Natural de la Serra Calderona i frena la intrusió marina, forma part de la Xarxa Natura 2000 d’àmbit europeu, ja que és Zona d’Especial Conservació (ZEC) i és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Està inclosa al Catàleg Valencià de Zones Humides i atresora de quatre microreserves de flora i dues reserves de fauna.

Hem de recordar que la Marjal dels Moros és una àrea de gran importància per a la fauna aquàtica, on destaquen les poblacions dels endemismes valencians samaruc (Valencia hispanica) i fartet (Aphanius iberus), a més a més de la tortuga europea (Emys orbicularis). Entre les aus aquàtiques, hi crien la rosseta i el gall de canyar, entre moltes altres aus d’importància per a la conservació. Com destaca la Generalitat Valenciana, aquesta marjal conté els majors contingents poblacionals de Limonium dufourii, espècie protegida i considerada en perill d’extinció des de l’any 2009.

Iniciativa per a la declaració de Reserva Natural

Malgrat els reconeixements del valor de la Marjal dels Moros i la seua rellevància pels beneficis ambientals que genera, atenent també l’actual emergència climàtica, la zona humida més important del Camp Morvedre i l’Horta Nord no disposa de cap figura de protecció prevista en la Llei d’Espais Naturals de la Comunitat Valenciana del 1994,. Paral·lelament, hem de subratllar que l’espia natural tampoc no compta amb un equip tècnic i brigades fixes i en exclusiva, necessaris per al seu manteniment òptim.

Davant aquesta situació, des de Compromís per Sagunt vam impulsar una moció perquè l’Ajuntament de Sagunt inste la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, en concret, a la Direcció de Medi Natural i Animal, a millorar la protecció de la Marjal dels Moros, tot garantint els seus nivells hídrics ecològics, mitjançant la seua declaració com a Reserva Natural, així com també la implantació d’un Pla Director per a la seua gestió. Aquest acord va ser possible al Ple de la corporació municipal d’aques mes de desembregràcies a les forces progressistes de l’Equip de Govern –PSOE i EU- i d’Iniciativa Porteña, ja que, malauradament, el vot de la dreta i la ultradreta va ser el mateix: l’abstenció.

Un tresor natural al cor del pol de reindustrialització

La Marjal dels Moros és un tresor natural que ha de conviure a la vora d’un dels desenvolupaments industrials més rellevants a nivell de l’estat espanyol, fonamental per al creixement econòmic del nostre municipi i les comarques del Camp de Morvedre i l’Horta Nord.

Per aquest motiu, és apressant que tant des de la corporació municipal com des dels diversos sectors socials, econòmics i culturals es promoga que aquest espai natural s’hi integre com una riquesa singular de la zona, tot implicant les empreses que s’hi instal·len en la seua conservació i promoció del coneixement del seu ecosistema i biodiversitat. Alhora, atenent l’actual context de crisi ecològica, la importància de disposar d’àrees naturals i sòl fèrtil, a més a més de la responsabilitat del sector públic i privat en protegir els recursos naturals, el paisatge i la qualitat de vida de la ciutadania.

Un indret clau en patrimoni cultural i educació ambiental

La riquesa de la Marjal dels Moros és ecològica i també cultural. Al seu entorn es troben el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, una infraestructura per a la formació en aquest àmbit, la qual el pròxim 2024 compleix 25 anys al nostre municipi on s’ha consolidat com una instal·lació de referència amb un equip de reconegut prestigi professional. A més a més, la joia en biodiversitat per a la qual exigim més protecció i recursos, llinda amb Grau Vell, l'antic port des d'època ibera, un espai emblemàtic per al patrimoni històric de Sagunt i fita de la nostra ciutat per a esdevindre Patrimoni de la Humanitat.

Maria Josep Picó Garcés
Regidora de Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD