La transparència no és una prioritat en l’Ajuntament de Gilet

Escrito por Coalició Participa per Gilet
Lunes, 11 Diciembre 2023 16:41

S'acosta el final del 2023 i des de Participa per Gilet (PPG), coalició formada per EU, Compromís i Podem, fem balanç dels sis darrers mesos de legislatura. L'aprovació del PAI del Balcó de la Penya mancant la resolució dels litigis desfavorables al projecte de l'ajuntament així com la propera execució del projecte urbanístic de Camí del Convent han estat qüestions importants a l'inici d'aquesta nova legislatura. L'últim ple de l'ajuntament de Gilet de 30 de novembre de 2023 no només ens va sorprendre amb la incorporació al grup de no adscrits al fins aquell moment portaveu de PP, el Sr. Salvador Torrecillas; també el seu nomenament com a nou delegat de Convivència ciutadana. Les amenaces rebudes per l'edil, segons ell mateix va declarar a la premsa un dia després del ple, mereixen la nostra més unànime repulsa. El respecte a les persones i les seues decisions ha d'estar per sobre de qualsevol discrepància política o personal.

Altres temes importants van ocupar l’agenda del ple de novembre. D'una banda, una modificació de crèdits de més de 500.000 euros no pressupostats durant l'exercici de 2023 que, segons la nostra opinió, es va fer sense memòria justificativa i amb partides de despesa no pressupostades o excedint del pressupost inicial. Hi ha partides clarament lògiques perquè no es pot preveure la despesa final, com pot ser consum de llum, manteniment de maquinària i vehicles, etc., però altres ... El govern local computa esta despesa no pressupostada, contra el romanent de tresoreria, amb tota la tranquil·litat del món. El pressupost per al proper any incorpora conceptes nous que ens anuncien que els esdeveniments festius, camuflats moltes vegades amb els culturals, continuen sent prioritaris mentre altres temes d'interès general o no apareixen o ho fan de manera discreta. El manteniment i neteja continua sent un assumpte secundari amb poc de pressupost i no hi ha partida per atendre les despeses exigides per la nova llei de benestar animal que obliga als ajuntaments a fer-se càrrec de la gestió de les colònies felines. També les subvencions assignades a les associacions que no semblen ajustar-se al principi d'igualtat i altres aspectes importants juntament amb els indicats anteriorment ens han portat a donar des de la nostra coalició municipal un vot negatiu tant a la modificació de crèdits com al pressupost per al 2024. Els pressupostos van eixir endavant, però, amb els vots de socialistes i els altres regidors de VOX, PP i el regidor no adscrit.

D'altra banda, la presentació d'un projecte de Parc multiaventura que, en principi, pot ser positiu per a Gilet però del qual es requereix el consens dels agents socials i la ciutadania així com un projecte concret, en van ocupar part del plenari. Aquestes instal·lacions necessitarien un condicionament i millora de l'accés a Sant Esperit en què ja es compta amb el Pumptruck Parc per al qual veïns de Gilet que van acudir al ple van sol·licitar serveis dels que no tenen en aquests moments. En aquest projecte, com en altres, hi hauria de participar la ciutadania de manera més activa mitjançant els instruments que preveu la llei. S’han dut a terme projectes i s’han pres decisions per part de l’ajuntament i del govern local en les que hauria d’haver hagut un consens amb la població mitjançant mecanismes de participació ciutadana.

Precisament perquè es requereix la participació ciutadana en els assumptes locals i una major transparència en la gestió municipal el nostre grup va presentar una moció sobre això. S'hi sol·licitava una actualització del Portal de transparència amb l'objectiu de complir amb la legalitat vigent en matèria de transparència i participació ciutadana. Els socialistes van justificar la seua negativa a la urgència de la moció per considerar que és la Diputació la que s'encarregarà d'aquest tema però sense oferir cap garantia que això siga així. La nostra impressió és que es continua paralitzant un objectiu fonamental i prioritari; mostrar als veïnes i veïns del nostre poble els projectes, acords, pressupostos, sous i qualsevol assumpte que es gestiona a l’ajuntament és un símptoma de democràcia i una demanda que ja és hora d'assumir per part de l'Ajuntament de Gilet.

Coalició Participa per Gilet

 

 

SUCESOS

SALUD