#wikimorvedre: Sagunt, patrimoni humanitat

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Viernes, 10 Diciembre 2021 21:01

En 2017 Sagunt iniciava una iniciativa per a ser declarada Ciutat Patrimoni de la Humanitat. Però, per a que serveix ser Patrimoni de la Humanitat? Més enllà del reconeixement internacional, que no és poc, aquesta categoria significa diners per a l'administració pública que gestione el lloc. La Unesco organitza el Fons del Patrimoni Mundial, del que ixen partides específiques per a la conservació dels béns declarats Patrimoni de la Humanitat.

Ser Patrimoni de la Humanitat també implica una sèrie d'obligacions, entre les quals destaca l'extrema cura que s'ha de dedicar als monuments protegits i la influència en els plans urbanístics de l'entorn. Per aquest motiu hi ha algunes ciutats que no presenten els seus millors monuments a la carrera per convertir-se en Patrimoni de la Humanitat.

Sí, convertir-se en Patrimoni de la Humanitat és una competició que no sempre es guanya. Hi ha diverses meravelles espanyoles que actualment es troben en la carrera per aconseguir-ho. Però podem dir que Sagunt encara no és patrimoni de la humanitat? Doncs no. Podríem afirmar que no és una de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat que és troben en l’estat. Però també podem afirmar que Sagunt forma part de tres expedients, aprovats, declarats Patrimoni de la Humanitat, Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, Dieta Mediterrània i Falles.

Sagunt Patrimoni de la Humanitat

Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica. El conjunt de l'art rupestre de l'arc mediterrani en la península ibèrica és un ben cultural pertanyent al Patrimoni de la Humanitat, segons declaració de la Unesco l'any 1998. Es tracta d'un conjunt de jaciments d'art rupestre en la meitat oriental d'Espanya, que destaca per l'elevat nombre de llocs que presenten aquest tipus d'art, la major concentració d'Europa. La seua denominació al·ludeix a la conca del mar Mediterrani: Mentre que la majoria de jaciments estan situats pròxims al mar Comunitat Valenciana i Catalunya, molts d'ells estan a l'interior, en comunitats com Aragó o Castella-la Manxa.

En aquest expedient és troben els següents Bens d’interès cultural, declarats en 1997, vinculats al terme municipal de Sagunt. La Covaxa del Barranc del Diable, aquesta xicoteta covaxa es troba situada en el vessant meridional d'una cresta muntanyenca adjunta al Picayo, denominada El Pardalot, i separada d'est pel barranc del Diable. La COVAXA PICAYO 1 se situa en el vessant oriental de la Muntanya Picayo. I COVACHA PICAYO II situada al costat de l'anterior, pràcticament en línia. Únicament presenta una figura en la part esquerra de l'entrada. La seua conservació no és molt bona , amb prou faenes mantenen una lleu tonalitat vermellosa.

Dieta mediterrània. Es coneix com a dieta mediterrània a la manera d'alimentar-se basat en una idealització d'alguns patrons dietètics dels països mediterranis, especialment: Espanya, Portugal, França, Itàlia, Grècia i Malta.

Les falles. Són la setmana de festa de la ciutat de València, durant les quals es planten i es cremen les falles. També se celebra en uns noranta municipis del País Valencià. La festa no té sentiment religiós malgrat la seua relació amb Sant Josep. Es tracta d'una festa de gran tirada turística, que cada any rep gent de tot el món per veure els monuments de les falles, l'espectacle de llums, les mascletades, el llançament de focs artificials i, l'última de les nits, la famosa cremà o crema, on cada any es cala foc a més de 1.000 falles, amb la qual cosa es crea un espectacle que el 2016, ara fa 5 anys, ha estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Albert Llueca i Juesas
President de l'Arxiu Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD