Parc Sagunt II, tan innecessari com negatiu per a la nostra natura

Escrito por AE-Agró Camp de Morvedre
Jueves, 02 Diciembre 2021 10:24

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat tramita actualment el desenvolupament urbanístic de l'Àrea Especial Logística de Sagunt (Camp de Morvedre, València), més coneguda com a Parc Sagunt II, que comprén un total de 5.568.645 metres quadrats ubicats en l'única plana litoral encara sense urbanitzar entre els municipis de Sagunt i Puçol (Horta Nord, València). Este desenvolupament té com a objectiu la transformació d'una àrea agrícola semiabandonada en una àrea logística, segons recull el mateix projecte, basat al seu torn en l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana de 2011.

Des del punt de vista ecològic i paisatgístic, este projecte suposa la definitiva desconnexió espacial de les muntanyes litorals amb la costa i l'increment del profund aïllament al qual està sotmesa la Marjal dels Moros, espai natural d'incalculable valor i catalogat com d'especial protecció dins de la Xarxa Natura 2000.

Des del punt de vista socioeconòmic, a més a més, representa una aposta incerta pel sector logístic, en moments de grans incerteses en l’àmbit internacional, i un ús poc eficient del sòl industrial existent ja en altres polígons del municipi de Sagunt (Camp de Morvedre, València), amb nivells d'ocupació reals per sota del 30% en alguns casos.

En el procés d'informació pública al qual va ser sotmés l'esborrany d’este projecte, dins del procés d'Avaluació Ambiental Estratègica, des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ja vam expressar els nostres grans dubtes referents als impactes ambientals que suposaria la urbanització i posterior posada en marxa d’esta l'àrea logística, tal com està planejada actualment.

Entre altres al·legacions, ens preocupa l'augment del trànsit rodat i la manca de previsió en el disseny de plans de mobilitat, la falta d'estudis sobre contaminació lumínica, el risc que suposa el gran consum de recursos hídrics que es preveu o la insuficient proposta de corredors biològics en relació a l'envergadura de la superfície que es pretén modificar.

En este sentit des d’AE-Agró Camp de Morvedre destaquem la importància de protegir les àrees naturals que encara existixen a la comarca i, en concret, la necessitat de protegir d'una vegada per sempre el conjunt de muntanyes litorals compreses en la proposta de Paisatge Protegit Palància-Belcaire que, malgrat estar en mans de la Generalitat Valenciana des de fa anys i comptar amb el suport dels tretze municipis implicats, seguix inexplicablement aparcada en un calaix.

En un context d'Emergència Climàtica com l’actual, és necessari parar-se a pensar en quins projectes paga veritablement la pena invertir els diners públics i prioritzar estratègies que puguen contribuir a frenar el col·lapse climàtic, que serà inevitable si no canviem de rumb i construïm alternatives basades, per exemple, en la relocalització industrial, el turisme sostenible o l'agricultura ecològica.

Per esta raó, des d’AE-Agró hem elaborat un vídeo breu, amb el qual volem fer reflexionar a la ciutadania i les administracions sobre el desgavell climàtic i ambiental que suposa urbanitzar Parc Sagunt II. Si penses com nosaltres i a més a més consideres urgent protegir els nostres espais naturals, ajuda’ns a difondre este vídeo. Compartix-lo a les xarxes socials i difon el missatge!!! Parem el CO2l·lapse!!!

AE-Agró Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD