#Wikimorvedre: 2021, Bru i Vidal i Antoni Gómez

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Miércoles, 30 Diciembre 2020 20:02

Enguany, 2021, tenim una fita important en la nostra ciutat és el centenari del naixement de Santiago, Jaume, Bru i Vidal. Un homenot que és un dels més importants intel·lectuals que tenim el plaer de haver tingut de conveïns.

Jaume Bru i Vidal en al seua vessant de poeta i també Santiago Bru i Vidal com a historiador i Cronista de Sagunt i de València va nàixer a Sagunt en juliol de 1921 i va faltar en la mateixa ciutat en novembre de 2000 després de rebre el Premi de les Lletres Valencianes i es va publicar la seua Obra poètica completa en dos volums.

Va estudiar magisteri a Castelló de la Plana i Filosofia i Lletres a la Universitat de València, doctorant-se en història antiga. Va exercir com a professor d'institut en diferents localitats valencianes. Entre 1966 i 1972 va ser president de la Secció d'Història i Arqueologia de Lo Rat Penat, societat de la que també va ser bibliotecari entre 1958 i 1964. Des de 1973 fins a la seua mort va ser cronista oficial de la ciutat de València. Va obtenir diversos premis en certàmens poètics de Sagunt, València, Castelló de la Plana, Carlet, Godella, etc. entre els quals destaca el Premi València de Literatura en l'apartat de poesia, que va obtenir l'any 1959 amb el poemari Retrobament. Entre 1962 i 1995 va publicar la major part de la seua obra com a investigador en el camp de la història. L'any 1989 va fundar la revista Braçal, del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre. Com a poeta s'adscriu a la generació valenciana de 1950, lligada a l'activitat de l'Editorial Torre.

Per a entendre a Bru i Vidal jo sempre recomane un llibre del meu amic Antoni Gómez, Santiago Bru i Vidal: converses amb un intel·lectual dels anys cinquanta de l’editorial Tàndem de València (2003) on ell fa un diàleg amb el Santiago més íntim.

Antoni Gómez, nascut a Sagunt, és escriptor i periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Polítiques de Benestar Social per la Universitat de València.

La seua trajectòria literària ha estat arrelada a Sagunt com a director, des de l'any 1995, de la revista de creació literària Abalorio, premi de la Crítica dels Escriptors Valencians a la Difusió Cultural del 2002. Entre els monogràfics que va coordinar, cal destacar els dedicats a César Simón (1996), Ausiàs March (1997), Jaume Bru i Vidal (1999), i Francisco Salinas (2005). Ha conreat la poesia, la narrativa i la crítica literària en el suplement cultural Posdata del periòdic Levante i la revista Caràcters, publicada per la Universitat de València.

Com a periodista, ha treballat en diversos mitjans d'informació valencians, com el periòdic Levante-EMV de València i els informatius de RTVV, entre altres. També va ser el director tècnic de la monografia Fuster entre Nosaltres, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians del 1994. Col·labora habitualment en les pàgines d'opinió del periòdic Levante-EMV i té una visió molt fina i especial del seu entorn i sap reflexar-lo perfectament.

Albert Llueca i Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD