Sobre les beques universitàries

Escrito por José Manuel Tarazona i Jurado
Viernes, 27 Noviembre 2020 20:03

Molts són els jóvens de la nostra ciutat que actualment cursen estudis universitaris. Alumnes que pertanyen, sovint, a famílies treballadores que amb molt d'esforç han de traure el jornal de casa. Certament, nosaltres des de COMPROMÍS sempre hem defensat que siguen els poders públics mitjançant beques i ajudes als estudis els que han de garantir i facilitar l'accés, la permanència i aprofitament dels estudis a tots i totes aquelles jóvens que vulguen cursar estudis universitaris.

L'accés universal a l'educació universitària es configura com una de les fites més importants a l'hora de democratitzar el coneixement i la formació en aquest àmbit de l'educació superior, a més de ser una de les millors inversions per al nostre progrés socioeconòmic. Cada euro invertit en educació reverteix, segons el Banc Mundial, en 20 euros de benefici econòmic per la nostra societat amb el consegüent augment del PIB. A més a més, en una societat postindustrial i un món globalitzat com el nostre, els estudis superiors i la investigació associada a l'activitat universitària, es converteixen en un motor clau del desenvolupament sostenible, generació de riquesa i impuls per a la nostra societat del benestar. La qual cosa ha quedat demostrada en les crisis que patim, com la sanitària. Sense coneixement ni aplicació de disciplines científiques ni fer servir investigació capdavantera, la COVID- 19 haguera tingut conseqüències encara molt més dramàtiques que les que estem patint.

Pensem, a més a més, que els estudis universitaris han de posar-se a l'abast de totes aquelles persones que accedisquen i vulguen cursar-los, independentment de les seues condicions personals, socials o econòmiques.

Aquesta universalització implica garantir els mecanismes per a facilitar l'accés, la permanència i l'aprofitament a l'hora de cursar-los. Per la qual cosa, cal salvar les barreres econòmiques mitjançant les beques i ajudes a l'estudi com una ferramenta fonamental per obtenir eixe objectiu, sempre aplicant els criteris d'equitat necessaris.

L'aposta de la Generalitat Valenciana des de 2015, amb el govern del Botànic, pels i les estudiants universitàries és clara. D’una banda, hem posat en marxa les beques-salari, des de l'any 2016, amb una dotació que enguany serà de 16,5 milions d'euros, i que permeten a estudiants amb dificultats econòmiques cursar estudis i cobrir amb una ajuda de 600 € mensuals, part de les seues despeses d'allotjament, manutenció. També hem augmentat les beques d'estudis universitaris un 33% des de 2015, i ara mateix són el doble que en 2012, any de fortes retallades per part del govern del Partit Popular en la inversió universitària i en la modificació de les condicions de les beques, sobretot per aquell alumnat més vulnerable que va haver d'abandonar els seus estudis per raons econòmiques. Cal destacar que hem reduït les taxes universitàries un 15% d'ençà que vam arribar a la Generalitat, aspecte que ha facilitat clarament l'accés dels estudiants a la Universitat.

Ara bé, hem d'estar atents al funcionament de la nostra societat i les seues circumstàncies per millorar allò que siga necessari. Una representació de jóvens de COMPROMÍS, gent responsable, crítica i molt compromesa en millorar el present i el futur del nostre País Valencià, ens han informat que enguany, la convocatòria de les beques de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, ha tardat massa. Els tràmits i procediments s'han endarrerit per la situació excepcional, condicionats als processos per a la resolució de les beques que concedeix el Ministeri. Una incertesa en els nostres estudiants que, amb la crisi sanitària que estem vivint, han vist agreujada la seua situació.

Per la qual cosa, demanem, per a un futur, avançar aquest tipus de convocatòries i la resolució de les beques i taxes. Cal millorar els tràmits i les gestions vinculades al procediment de sol·licitud, tramitació i concessió de les beques universitàries per part de les administracions competents. Propòsit d'esmena.

José Manuel Tarazona i Jurado
Regidor d’Educació, Transparència i SAIC de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD