#wikimorvedre: Verge dels Desemparats de Sagunt

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Viernes, 08 Mayo 2020 19:29

En el segle XVII Morvedre comptava amb dues confraries dedicades a Sant Roc i a la Verge dels Desemparats, sense que aquestes organitzacions religioses tingueren ermita pròpia. La dedicada a Sant Roc té el seu origen als dies en què la pesta cap a estralls al regne de València i per descomptat, també a la vila de Morvedre en 1647 i 1648. El culte a la Verge dels Desemparats, en la mateixa ermita on es venera a Sant Roque, data del 1797.

La Confraria de la Verge dels Desemparats i Sant Roc de Morvedre es va fundar amb butla de 13 de febrer del 1759 signada pel Papa Clement XIII, concedint gran nombre de gràcies i indulgències als confrares i devots, sobretot en els dies de Ntra. Sra dels Desemparats, Tots els Sants, Reis Mags i Purificació de La nostra Senyora. Antigament la festa a la titular de la Confraria se celebrava a la Dominica, després de l'Octava de l'Asunción. En aquests temps la festa es commemora el segon diumenge de maig, traslladant la imatge a la parroquial església de Santa Maria i la celebració, a la vesprada, de la processó per l'itinerari acostumat.

La imatge que es venera a l'ermita va ser construïda als anys quaranta, l'antiga va ser destruïda a l'any 1936.

Segons el cronista Antoni Chabret i Fraga (Sagunt, la seua història i els seus monuments. Barcelona, 1888. Tom II, pàgina 259 i 260):

La fundació d'aquesta ermita es remunta al temps de la pesta en 1647-48, que va devastar el regne de València (Arch. Parroq. Llibre de Capitols). Els veïns del carrer que hui duu el número de Sant Roque, li van erigir al sant advocat contra la pesta una capella en acció de gràcies por haver-los deslliurat de l'assot que tantes víctimes va causar en Murviedro. Fins a 1797 només es venerava en aquesta capella a Sant Roque, però alguns devots van introduir el culte a la Verge dels Desemparats i van eixamplar l'ermita en la forma que hui està, havent comprat a aquest efecte una casa contigua. Hi ha en aquesta ermita una confraria que posseeix una butla del Papa Clement XIII, expedida en 13 de febrer de 1759, por la qual concedeix á els seus confrares gràcies espirituals (Vegeu ho lliure manuscrit de les Constitucions d'aquesta Confraria).

La capella és de forma rectangular, con volta de mig punt; i l'altar té un sol cos de dues columnes corínties al costat del nínxol que conté a la Verge dels Desemparats. Davall està sant Roque en una xicoteta fornícula. La confraria celebra festa anual á els seus patrons.

Uns anys després, el mateix historiador va publicar "La de Sant Roque, fundada en la seua capella del carrer Major d'aquesta població, deu el seu origen á la calamitosa època de la pesta que es va patir en el regne de València en 1647 i 48, i el culte i Confraria de la Verge dels Desemparats, en la mateixa ermita, va començar en 1797 (Origen i tradicions de la Confraria del Santíssim Sagrament de Minerva de l'Església Parroquial de Sagunt… València, 1896. Pàg. 20)."

Santiago Bru i Vidal, en la revista publicada per la Majoralia de Ntra. Sra. dels Desemparats de 1989, Unes notes sobre el Sagunt del divuit, amb aquestes ratlles:

Cap a finals del XVIII degué estendre's o prendre major arrelament a Sagunt el culte a la Mare de Déu dels Desemparats. Això va fer que els veïns de l'entorn conegut por els Delmes establiren en 1797 en la xicoteta ermita dedicada segle i mig abans a Sant Roque, el culte a la Geperudeta, com familiarment es deia i es diu a València a la imatge de la Verge que acompanyava als ajusticiats -i altres desemparats- al cementeri de Carraixet des del segle XV en què va ser instituïda la confraria a la ciutat de València. Segons sembla, l'ermita primitiva era més xicoteta que l'actual, por el que va haver-hi necessitat de comprar una de les cases contigües a la mateixa per a eixamplar el recinte tal com hui el coneixem.

Des d'aquells ja llunyans finals del segle XVIII fins hui, el culte a la Mare de Déu dels Desemparats no ha decaigut a Sagunt. I bona prova d'això ho constitueixen les celebracions que anualment venen succeint-se, entre les quals cal destacar les que tindran lloc en aquest 1989, que comptarà con la novetat d'una revista que perpetuí el número de les entusiastes saguntines encarregades de dur a cap la àrdua commemoració mariana.

Enguany la farem virtual almenys en la plataforma Facebook on ja s’estan fent la novena, busqueu https://www.facebook.com/marededeudelsdesamparats.

Albert Llueca i Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD