Tirant de xicalla: el cas de “El Mocador” (II)

Escrito por Albert Llueca Juesas
Viernes, 02 Marzo 2018 17:08

Pel que fa a matèria de literatura juvenil i infantil relacionat amb les falles, la comissió de Sagunt, falla Santa Anna, convoca des de 2015 els seus premis al millor contingut didàctic i cultural dirigit al públic infantil publicat en un llibret de falla; es tracta d'un reconeixement la quantia econòmica del qual ascendeix a 400 euros, 200 d'ells per al premi Santa Anna, obert a totes les comissions falleres de la Comunitat Valenciana, i els diners restants per al guardó Josep Maria Francés Duato, restringit únicament a les falles de la comarca del Camp de Morvedre.

Els continguts didàctics i culturals que han de presentar les falles que vulguen participar en aquest concurs poden tindre forma de conte, article, poema, amb un mínim de 25 versos sense explicar l'explicació de la falla, activitats dirigides als xiquets, jocs, textos teatrals breus, etc., tots ells relacionats amb la temàtica de la comissió infantil.

Enguany l'Associació Cultural Falla Plaza Rodrigo del Port de Sagunt organitza la I edició del Premi César Augusto Sanz Faus on es premiarà el millor poema satíric escolar del municipi de Sagunt. L'Associació Cultural Falla Plaza Rodrigo del Port de Sagunt, en col·laboració amb la llibreria Arco i llibreria El Puerto, ha organitzat aquest premi literari va destinat als xiquets que durant enguany cursen 5° i 6° de Primària en els col·legis de la localitat i 1° i 2° de la E.S.O dels instituts.

Les bases s'han fet arribar als centres educatius per part de la comissió, i cal destacar d'elles que el concurs tracta de fer poemes criticant sempre en to no despectiu per part dels alumnes les manques que troben en la ciutat així com les coses que observen que no es fan bé en ella.

Els poemes que realitzen han de tenir una extensió entre 8 i 40 versos, en llengua valenciana. Els guanyadors rebran a part d'un diploma acreditatiu, un regal gentilesa de les llibreries col·laboradores, mentre que les obres que siguen seleccionades com accèssit, tindran un diploma acreditatiu. Fora de Morvedre, però també amb participació, si volen, de les falles de la comarca morvedrina, la FEDERACIÓ LLETRES FALLERES, i en el seu nom l’Associació Cultural Comissió d’Estudis Fallers de Torrent (COMFET), amb la col·laboració de Junta Local Fallera de Torrent i el patrocini de l’Ajuntament de Torrent, convoquen el Premi COMFET al millor contingut infantil en un llibret de falla de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de premiar el treball que fan les comissions falleres en els llibrets en la promoció de l’ús del valencià.

El present premi té com a finalitat reconèixer la qualitat dels continguts i disseny des del punt de vista pedagògic, didàctic i cultural en l’aparat infantil del llibret o llibret infantil independent editat per les comissions falleres. La concepció global dels treballs presentats han de dirigir-se a un públic infantil (faller o no faller).

Es valorarà la coherència global de la proposta que ha d’estar relacionada amb la temàtica infantil de la falla del present exercici, des del punt de vista del disseny (presentació dels representants, comissionats, etc.) i del contingut, que obligatòriament ha d’incloure l’explicació de la falla infantil.

Es dona plena llibertat per triar la tipologia textual desitjada o conjunt d’elles en l’explicació de la falla i/o articles que conformen el llibret infantil (narracions breus, poesia, teatre, joc escènics, cal·ligrama, reportatge d’investigació, notícia, article d’opinió, crònica, anunci, còmic, etc.). Este premi el va guanyar en la seua primera edició la Falla La Marina de Port de Sagunt.

Si mirem les macrodades de la venda dels llibres infantils i juvenils, tornen a créixer després de tres anys de caigudes. En 2014 el mercat va facturar 275 milions d'euros, un 3% més que l'any anterior, segons l'últim informe sobre el mercat editorial a Espanya de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya.

L'augment ve després d'una reducció de vendes del 9,8% l'any anterior (de 296 milions en 2012 a 267 en 2013) i una caiguda del 12% entre 2012 i 2011. La literatura per a menors torna a demostrar la seua resistència pel que fa a la d'adults, que l'any passat va facturar un 4,6% menys (de 468 a 447 milions). Els experts consultats apunten diversos motius: que la lectura és considerada pels pares com un element formatiu, la tasca de les editorials als col·legis i les noves apostes de les empreses, que han optat per diversificar la seua oferta davant el desgast de les sagues i la fantasia. Però no solament ha crescut el nombre d'exemplars venuts, sinó també el de publicats. En 2014 es van editar 16.279 títols, segons dades de l'agència de l'ISBN, mentre que en 2013 van ser 10.675. El sector editorial espanyol en general va publicar en 2014 un 2,5% menys que l'any anterior. Una de les claus és la varietat de les temàtiques. “Les editorials han optat per ampliar el seu catàleg atenent tot tipus de gèneres i difuminant l'habitual dicotomia dels últims anys entre la ja desgastada tendència fantàstica i la narrativa realista de sempre”, afirma l'especialista en literatura infantil i juvenil Victoria Fernández en l'Anuari Iberoamericà sobre el llibre infantil i juvenil de 2015 editat per la fundació SM.

Com a conclusió podem dir que el foment per part de l’administració de l’exclusivitat de la literatura juvenil i infantil no existeix a Sagunt i la seua comarca, però que no se li tanca la porta. En canvi l’aposta clara pel foment del llibret infantil per part de les falles que generen premis és una bona aportació cap a la producció d’eixe contingut i la possibilitat que puga ser una cosa més com pot ser la publicació d’un llibre posteriorment.

Albert Llueca Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morvedre

ARTICLE DEL LLIBRET FALLA EL MOCADOR 2018

Más en esta categoría: « El valor del trabajo 8M: La brecha »

 

 

SUCESOS

SALUD