El llegat que deixem

Escrito por Vicent Noguera
Lunes, 23 Marzo 2015 12:18

La degradació dels nostres espais naturals al Camp de Morvedre i a les comarques limítrofes va en augment dia a dia a causa de la falta d'inversió en prevenció, manteniment i personal. Així podem constatar-ho amb casos com els de Sogorb, a la comarca veïna de l'Alt Palància, on van cremar 190 hectàrees al febrer de l'any passat; tots recordem l'incendi que es va originar només dos dies després a Gilet, als peus de la Serra Calderona; recentment han cremat part del bosc de Faura, de la falda del Castell de Sagunt, els terrenys de la marjal de Massalfassar i aquest mateix dimecres part de la nostra Marjal dels Moros.

Així mateix, hi ha els nombrosos casos d'infeccions per plagues que afecten els  boscos valencians; a Sagunt, específicament, estem lluitant contra els escarabats perforadors Tomicus i Orthotomicus, que amenacen d’infectar fins a destruir més de 46 hectàrees forestals.

Per altra banda, també lamentablement, amb els terrenys per a Parc Sagunt s’ha destruït, inútilment, tot un patrimoni natural digne de ser protegit, tal com també passa amb  l'explotació de la macropedrera de Bonilles i la construcció desproporcionada d'espigons a la nostra costa, que interrrompen el fluix natural de corrents i sorra.
 
I encara més: tal com avançava al principi un altre gran problema és la manca de manteniment. Si fem memòria, cal lamentar aquest projecte de "regeneració" del Delta del Palància, paralitzat, amb una inversió de més de 2,6 milions d’euros, que ha acabat llançada a perdre de manera que, fins i tot abans de començar les primeres obres, objectivament semblava més un parc natural que el que ens trobem a hores d'ara.
 
No vull oblidar les concessions a empreses per explotar determinats paratges sense la reversió en llocs de treball de qualitat i contraprestacions econòmiques al nostre poble. Ni tampoc les retallades en els mitjans i lentitud d’execució de procediments del govern, l'eliminació de brigades preventives per a la conservació d'espais naturals, per a la prevenció d'incendis, per al control de plagues...

En definitiva, la solució passa per posar fi a les polítiques del Partido Popular de retallades, falta de planificació i coordinació de les administracions estatals, del País Valencià i locals _ en les totes les quals governen_ i a la “ideologia” de primar inversions econòmiques sense cap estudi ni resultat efectiu per damunt de posar en valor els nostres paratges naturals. En les nostres mans i en breu tenim la solució.

 Però allò més lamentable encara és que no sols segueix el PP al govern sense remordiments pel balafiament de diners públics i la progressiva desaparició del nostre patrimoni natural i agrari, sinó que a més sense cap responsabilitat moral ni penal dels que han ordit tan gran desfeta del llegat natural del nostre poble.

Vicent Noguera

President d’Esquerra Republicana – Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD