Discurs institucional del 9 d'Octubre, Día de la Comunitat Valenciana

Escrito por
Jueves, 09 Octubre 2014 17:01

"Estàvem en la rambla entre el palau reial i la torre, quan vaig veure la nostra senyera en la torre, vaig descavalcar, em vaig girar cap a orient, i els meus ulls van plorar, besant la terra per la gran mercé que Déu ens havia fet." Este sentiment li va provocar a Jaume I el veure desplegada la senyera que anunciava la rendició dels musulmans i la reconquesta de la nostra terra. El mateix sentiment que es reviu en cada valencià al celebrar el 9 d'octubre, el dia de la nostra Comunitat.

Hem de retre homenatge als què han lluitat per conservar les nostres arrels, els nostres drets, la nostra història, els nostres costums, la nostra cultura i, les nostres tradicions, perquè som un poble agraït i sabem reconéixer els èxits que han forjat el que som hui. “Som valencians”.

Va ser durant el regnat de Jaume I, quan va tindre lloc la consolidació de les Corts privatives de cada regne, que van actuar com a element essencial en la creació d'una consciència integradora. Jaume I va ser un rei just, un rei integrador que va saber adaptar la novetat sense trencar amb tot l'anterior. Recuperant la nostra identitat i convertint-nos en un poble amb personalitat pròpia.

Els valencians som afortunats. Terra envejable per la seua llum, per eixa calidesa del sol mediterrani que portem amb naturalitat, que forja nostre caràcter alegre i convida a l'agermanament. El nostre ric patrimoni històric reflectix la suma de cultures que formen part de la nostra història, que ens fa únics i ajuda a entendre qui som, sense renunciar a res: Som valencians i som espanyols.

Hui en dia continuem lliurant batalles com les de Jaume I, però les espases d'abans són les nostres veus d'ara en defensa de lo valencià. Perquè ser valencià és únic i un privilegi que ens agrada compartir en qui visita terres valencianes, per a disfrutar o per a quedar-se.

No permeteu que ningú vos diga qui és o qui no és un bon valencià. Perquè el valencià ho és de cor i no per definició. No necessitem paréixer a ningú. Hem de fer front als que ens qüestionen i als que ens volen diluir en altres cultures que no són les nostres. Hem d'estar convençuts del que som i dir amb orgull: Jo sóc Valencià!.

Cada 9 d'Octubre esta conquesta ens obri els ulls a un nou present, un present en què més de 5 milions de valencians eixim al carrer a commemorar la nostra història, i despertar el nostre esperit de superació, de lluita i de saber-nos adaptar als nous temps sense perdre la nostra essència.

Apostem per mantindre en el nostre municipi la tradició valenciana, poder reviure els nostres orígens i disfrutar d'una època gloriosa de la nostra història. A través de les desfilades de Moros i Cristians hem pogut reviure les batalles per la conquesta del regne, endinsant-nos en el Mercat Medieval podrem traslladar-nos a l'època de Jaume I en la transformació dels carrers del nostre casc històric. Celebrarem les nostres tradicions i cultura en concerts i balls regionals. Compartim les celebracions com un poble unit, que es reafirma en la seua identitat i la disfruta sense complexos i amb la serenitat que dóna el pertànyer a una gran terra, la Comunitat Valenciana.

Valencians, no celebrem este 9 d'octubre com un més, revisquem l'orgull i el sentiment de Jaume I, alcem les nostres mirades cap a la nostra senyera i elevem les nostres veus per a manifestar en emoció i fermesa: Soc valencià!!! Vixca València!!!!

Sergio Muniesa Franco
Alcalde de Sagunto en funciones

Modificado por última vez en Jueves, 09 Octubre 2014 19:47

 

 

SUCESOS

SALUD