El drama dels desnonaments: Acció política front a banca i hipocresia

Escrito por Domènec Garcia i Anglés
Martes, 12 Febrero 2013 13:03

“Tots els espanyols tenen dret a gaudir d'un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d'acord amb l'interès general per impedir l'especulació…”
 
Aquest paràgraf és bona part, o almenys la més sucosa, de l’article 47 de la Constitución española , el que fa referencia al dret a l’habitatge dels ciutadans de l’Estat.
 
Doncs bé, aquest dimarts 12 de febrer, mitjançant una iniciativa legislativa popular engegada per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques,  amb la qual la gent d’Esquerra Republicana del País Valencià hem col·laborat en la recollida de signatures, es debatrà i votarà al Congreso de Diputados de Madrid una modificació de la Llei hipotecària i de la Llei d'enjudiciament civil per regular la dació en pagament retroactiva, paralitzar els desnonaments i promoure el lloguer social.
A hores d’ara, no escapa a ningú el vertader drama humà que suposa un desnonament, la terrible situació a què, cada dia, moltes i moltes famílies es veuen abocades per culpa d’una llei desfasada, a mida de la banca i el gran capital. I per culpa també _ per què no dir-ho_ de banquers sense escrúpols, vertaderes aus de carronya i també “criminals” com els qualificava Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) en la seua compareixença de la setmana passada en la Comissió d’Economía del Congreso de los Diputados.
 
Estem farts de vore com moltes famílies del nostre entorn s’esforcen per a fer front als crèdits hipotecaris que, en el seu dia, els van ser concedits. Crèdits abusius, amb interessos que ofeguen i clàusules amagades que condicionen de per vida el dia a dia dels seus membres. Fins i tot hi ha gent que passa gana per no deure res al banc, per poder pagar sa casa i tindre un sostre digne per a dormir i, així i tot, molts no hi poden.
 
Si a tot eixe drama, amb el que això suposa de degradació de les condicions de vida (alimentàries, mèdiques,  d’atenció), li sumem un fatídic desnonament, el resultat és del tot tràgic: vides de grans i menuts destruïdes, amb càrregues de per vida i un nucli familiar desestructurat pràcticament per a sempre. I tot adobat amb els afectats que, en un carreró sense eixida, s’han llevat la vida dramàticament.
 
Des d’Esquerra Republicana fa anys que, des d’allí on tenim representació, presentem iniciatives o preguntes parlamentàries per via dels nostres diputats a Madrid sobre aquest tema i al Camp de Morvedre ja fa mesos, en cada municipi de la nostra comarca, hem portat precs i mocions als respectius ajuntaments demanant la retirada de fons públics en les entitats financeres que es negaren a negociar dacions i han continuat desnonant famílies indiscriminadament.
 
Per contra, la resposta del binomi PP-PSOE sempre ha estat la mateixa: posar-se del costat dels poderosos. En el cas que millor conec i puc parlar, el Ple de l’ajuntament de Faura, la moció va ser rebutjada: uns per acció, el PP, negant-se sense cap argument; i d’altres per omissió, el PSOE, abstenint-se després d’argumentar, i no poc, en contra de la iniciativa.
 
Aquest dissabte 16 de febrer hi haurà manifestacions i concentracions arreu de l’Estat. Esquerra Republicana hi participarà al cap-i-casal i a la del Port de Sagunt. I seguirem allà on tinguem representació treballant perquè es solucione aquest tema, presentant iniciatives i reivindicant,  però sobre tot pressionant perquè acompleixen el que diu la seua Constitució amb què els partits “majoritaris” s’omplen la boca a la seua conveniència.
 
 
Domènec Garcia i Anglés,
regidor d’ERPV a Faura

 

 

SUCESOS

SALUD