Crisis per al productor no per al comerç

Escrito por
Jueves, 21 Julio 2011 02:00

Mentre puja el valor econòmic de les exportacions de cítrics els productors sols acumulen pèrdues.

La facturació ecònomica de les exportacions citrícoles de la comunitat valenciana ha augmentat novament, aquesta vegada un 6% al primer quadrimestre d´aquest any, segons dades del línforme de comerç exterior del  Ministeri D´industria, comerç  I turisme , entre tant el s preus del camp continúen baixant una mitja d´un 10% al a`any.
La venda de cítrics a la Comunitat Valenciana entre el mesos de Gener i Abril d´enguany  ha recaptat un valor de 903,4 milions d´euros, al mateix periode  de l´any passat, fou de 863,7 milions.

Al 1995 el valor aconseguit durant tot l´any va ser de 1298 milions  d´euros, al 2010 ja es superava aquesta xifra arribant als 1944 milions.
Aquestes dades demostren un clar augment de la venda, degut al major volum d’exportacions, contrastant amb el baix preu que obté el llaurador.
Els productors de la Comunitat Valenciana veuen reduïts cada vegada més els seus ingresos, concretament per a aquesta campanya, la reducció ha sigut de 460 milions d’euros, açò es deu a un descens important dels preus.

Les dos varietats citrícoles més importants de la Comunitat Valenciana, la Clemenules i la Navelina han vist un descens en el preu de 23% i del 14% respectivament.
Doncs l’exportació sols te un gran beneficiari, el comerç, aquest expandís cada vegada més la venda, mentre que els productors ja no poden viure de la citricultura i veuen disminuïts els seus ingresos.

Esta situació porta altres problemes associats, com l’abandó de camps que cada vegada es propaga més, en els últims 5 anys ha segut de 4% i s’ha vist incrementada fins arribar al 8%. L’abandó dels camps ha significat un augment de conills, formigues, caragols, “el cotonet de les valls”, plagues cada vegada més agressives i que necessiten un major gasto per als productors, que veuen com els seus camps passen de verd a marró, tot provocat pel desajust dels preus rebuts pel productor i els que fan pagar al consumidor.

El desequilibri provoca que el preu que el llaurador obté pel seu gènere s’incremente exageradament al comerç, tant com que el preu de la ceba es veu incrementat en un 1030%, la creïlla en un 943%, la tomata 791%, la lletuga 760%, l’albergínia en un 745%, i la carabasseta 621%. Aquestos son sols alguns exemples que deurien resoldre tant la Consellería d’Agricultura, com el Ministeri d’Agricultura, perqué els del 15M no es van a veure sols, s’incrementarà el seu nombre de persones amb els llauradors, que veuen com es perd el seu futur.
Ramiro Domenech Vila, Secretari del Sindicat Agroalimentari de UGT  del Camp de Morvedre.

Modificado por última vez en Jueves, 21 Julio 2011 02:00

 

 

SUCESOS

SALUD