Trobades i política lingüística

Escrito por
Sábado, 02 Abril 2011 02:00

Diumenge, tres d’abril, se celebra la XVI Trobada d’Escoles en Valencià a Sagunt. Milers de persones ens aplegarem per proclamar de nou la nostra fidelitat a la llengua dels valencians, el nostre orgull per continuar usant la llengua d’Ausiàs March, de Martorell i d’Estellés, contra els vents que en son bufar ens priven del nostre desig de llibertat. Any rere any les Trobades són la principal i més concorreguda festa que celebrem els valencians, un autèntic èxit si a més tenim en compte que el seu caràcter és fonamentalment reivindicatiu.

La normalització del valencià implica la seua recuperació com a llengua d’ús normal en tots els àmbits de la nostra societat. L’escola és un espai imprescindible per al futur, però insuficient, com ens demostra diàriament la realitat als centres educatius. L’administració, els mitjans de comunicació o la política són sectots que no poden mantenir-se al marge del procés perquè la normalització té un caràcter integral.

Al País Valencià s’han aprovat lleis a favor del valencià, lleis i normes moderades que ni tan sols es complixen. Sembla mentida que encara hàgem de denunciar l’incompliment de les lleis perquè hi ha polítics que les vulneren sistemàticament. I en l’àmbit educatiu, que és on més s’ha avançat en la normalització, encara estem molt lluny d’arribar als objectius que marca la llei. De fet són milers els estudiants de tots els nivells que demanen estudiar en valencià i no poden.

En el procés de normalització s’ha d’implicar la societat en el seu conjunt, però també la classe política. De fet les decisions que ajuden a la substitució o a la normalització d’una llengua depenen en gran mesura dels polítics, per això parlem de política lingüística, com podem tractar de política econòmica o energètica. I en este punt no tots els partits polítics pensem i actuem de la mateixa forma.

Alguns  diuen que defensen el valencià, però després, quan es tracta de demostrar-ho, per acció o per omissió, actuen en contra de la normalització, ja siga a la Generalitat, a Canal-9 o a l’Ajuntament de Sagunt. La doble moral i la hipocresia estan a l’ordre del dia, i si no que li ho pregunten a Font de Mora, que no para de retallar els nostres drets lingüístics.

Diumenge tindrem una gran Trobada i demostrarem de nou que sabem fer front al ponent.


Quico Fernández. Candidat Bloc Alcaldia de Sagunt.

Modificado por última vez en Sábado, 02 Abril 2011 02:00

 

 

SUCESOS

SALUD