Llums i ombres de la Volkswagen

Escrito por Josep Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 27 Enero 2023 21:03

Hi ha una figura poètica recurrent al llarg de la història de la literatura i eixa és la del contrast entre la llum i l'ombra. Aquest joc entre tots dos fenòmens ha donat per a construir grans històries i narracions tant al gènere líric com a la prosa. Amb diferents matisos, segons l'autor o autora que signe l'obra, però, sempre ve a manifestar el mateix: que tot en aquesta vida té el seu costat bo, alegre i lluminós però també, i no s'ha d'oblidar, una vessant dolenta, trista; ombrívola. En resum, el bé i el mal no són si no dues cares oposades d'una mateixa moneda i cal ser conscients que "no hi ha llum sense obscuritat".

L'arribada de la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt és una d'eixes notícies que fan que una ciutat senta que ha estat tocada per la llum, ja que després d'una traumàtica reconversió, de crisis econòmiques, d'una pandèmia i mil infortunis més, les promeses de treball que la instal·lació d'aquesta factoria comporta són un motiu d'alegria per a totes i tots: com veure el Sol després d'una terrible nit. La calor i la llum reconforten l'ànima i ens insuflen esperança en el futur. Ara bé, com ens recorda la literatura, tota llum ve sempre acompanyada d’ombres. Tot té la seua vessant positiva i la de negativa. L'arribada de la gigafactoria de Volkswagen a la nostra ciutat no és una excepció a esta dualitat.

Si la llum que portarà la Volkswagen a Sagunt són els milers de llocs de treball, tant directes com indirectes, les ombres que la gigafactoria projecta tenen a veure, entre altres vessants, amb l'ocupació i amb el medi ambient. Per poder instal·lar la planta de bateries s'ocuparan 5,6 milions de metres quadrats en la partida de Gausa que fins ara es dedicaven a la producció agrícola. La construcció d'aquesta gran empresa comporta, doncs, la destrucció de centenars de camps productius i això porta, inexorablement, a la pèrdua de centenars de llocs de treball i del "modus vivendi" de molta gent. Llauradors, regadors, jornalers, collidors, persones que en definitiva es guanyaven honradament la vida gràcies a l'horta, quedaran sense feina per tal de construir la gigafactoria. Aquestes són ombres que porten amb elles les llums de la fàbrica.

No podem renunciar a la planta de bateries com a inversió, com no podem renunciar a la llum del Sol, tot i que aquesta, projecte ombres terribles que ens espanten. El que cal, aleshores, és trobar maneres de pal·liar els efectes negatius de les decisions que es prenen i les accions que es realitzen. Solucions basades en l'experiència, l'aprenentatge i el coneixement per no deixar ningú enrere.

Durant tota la història de la literatura s'ha relacionat el coneixement amb la llum, ara bé, no totes les ombres són iguals. No són el mateix les ombres que el nostre propi cos projecta en contacte amb la llum que les ombres d'una nit eterna. Amb la gigafactoria cal aprendre a lidiar amb les ombres que la mateixa projecta emprant la llum del coneixement i la saviesa per a dissuadir-les. En altres paraules, si el problema amb la fàbrica és que la seua instal·lació comportarà la pèrdua de molts llocs de treball en l'agricultura, però les llums són els llocs de treball que crearà, aleshores, el que cal és que eixes persones que perdran el seu treball i forma de vida a conseqüència de l'arribada de la Volkswagen, tinguen una atenció especifica dintre de la responsabilitat social corporativa de PowerCo relacionada amb l'ocupació. Això implica, també, la necessitat de proveir-los de la formació adequada i eixa és una tasca que hem d'afrontar des del sistema educatiu i formatiu: des de la llum del coneixement.

Sobre les ombres medi ambientals, altres ombres fosques que ens amenacen, parlem de la construcció dels grans parcs fotovoltaics que es volen posar a la partida de Motíber. Parlem d’eliminar centenars de milers d'arbres, un autèntic desastre ecològic. En aquest verger d'enorme valor agroecològic, paisatgístic, patrimonial i socioeconòmic, les ombres són tan apocalíptiques com un futur distòpic. Per això apel·lem al trellat per a què les ombres no produïsquen una desfeta ecològica com mai ha conegut l’ancestral Sagunt.

Josep Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD