#wikimorvedre: Les Falles i Vicent Vayà

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Jueves, 23 Diciembre 2021 21:01

Aquest cap de setmana s’ha realitzat, el Teatre Romà de Sagunt, la celebració del 50 aniversari de la Federació Junta Fallera de Sagunt. Una Junta que va ser creada el 2 de juny de 1971 sent president Luis Cuadau. Des de 1971 les falles estan articulades per una entitat que vetlla per el ben fer de les falles i per les falles.

Les falles són un fet central a la cultura festiva de la ciutat de Sagunt i de molts altres pobles i ciutats a les nostres comarques. No només són una celebració anual sinó que constitueixen una xarxa de sociabilitat, un element identitari important per a molts valencians, i un actiu nucli organitzador d’activitats molt diverses al llarg de l’any.

I en eixa identitat estan les persones que desenvolupen un paper important dins de la festa fallera. La poesia i les falles. Eixa vinculació de poetes cabdals de la nostra cultura festiva. Per això fer un reconeixement a un dels poetes festius més importants de la comarca i que ha estar al peu del canó en aquests 50 anys de Falles a Sagunt.

Vicent Vayà i Pla va nàixer a València el 1938. Poeta i escriptor. Biògraf de Joaquín Rodrigo. Des de primerenca edat resideix a Sagunt. La seua vida laboral la va desenvolupar com a funcionari fins a la seua jubilació reglamentària a l'Ajuntament de la ciutat. Ha sigut regidor de l’Ajuntament de Sagunt per el CDS i per el Partit Popular, ostentant la regidoria de Cultura. Des de molt jove se li desperta la seua vocació per la poesia, sobretot la festiva. El seu pare també era poeta. En els "llibrets" de falla publicarà des de 1956 gran nombre dels seus poemes. És el mantenidor des de 1969 fins al 2008 de nombroses comissions falleres de dins i de fora de la nostra comarca (València, Massamagrell, Puçol, El Puig de Santa María, Nàquera, Picassent, Paiporta, La Vall d’Uixó…) i mantenidor de les Falleres Majors de la comarca acte que és realitza al Teatre Romà. És mantenidor així mateix de la casa d'Aragó de Sagunt i de les Festes de Moros i Cristians on ha interpretat papers importants en les ambaixades a la Porta d’Almenara així com en el Despullament del Mora a l’Església de Santa Maria.

També va fundar diferents companyies de teatre amateur en la seua joventut així com l’associació Passió per Sagunt de la qual és president d’honor. Entre les seues publicacions més importants destaca “Joaquín Rodrigo. La seua vida i la seua obra”, editada en 1977 per "Real Musical". Madrid.

Albert Llueca i Juesas
President de l'Arxiu Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD