La Domus Baebia, educació i patrimoni

Escrito por José Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 05 Noviembre 2021 21:04

Amics i amigues, el passat dimecres, vam inaugurar un nou curs de la Saguntina Domus Baebia. Un projecte educatiu consolidat després de catorze anys de treball ininterromput que ha convertit l'Aula de Sagunt, en el centre neuràlgic de la didàctica de la Cultura Clàssica al nostre país, sense dubte. Neuràlgic, perquè és un espai de trobada i a la vegada d'emissió de noves metodologies innovadores en els processos d'ensenyament-aprenentatge de la cultura clàssica, i que hi ha imbuït de sentit altres iniciatives que capgiren al voltant de la Domus, per convertit a Sagunt en un marc de referència pioner de la didàctica d'aquestes matèries.

Hem de dir que la Domus Baebia té diversos objectius com aula de cultura clàssica. Un dels més importants és ampliar la concepció decimonònica que sovint, es té sobre el patrimoni. L'estima pel patrimoni no ve per la mera contemplació material de les restes arqueològiques, sinó pel sentit i significat que li donem. Per això, la Domus Baebia és un model de referència, perquè utilitza una metodologia que ens ensenya a conéixer i estimar de manera significativa el nostre patrimoni cultural, tant el material com l'immaterial.

Aquest és un objectiu que també assumim, amb molt de convenciment, des de l'acció política en Compromís, com també ho fan entitats i associacions de la nostra ciutat. Nosaltres Treballem per fer valdré el nostre patrimoni en tota la seua dimensió, per mantenir-lo viu; invertint en un aspecte clau, la formació i educació, per no perdre la nostra identitat ni la memòria com a poble, com tampoc la dimensió historicocultural de la qual formem part. I crec que açò cal reivindicar-lo. Allò que val és la consciència de no ser res si no s'és poble, dia Estelles. I per a ser poble cal conéixer-lo i decididament, estimar-lo.

Per això, és necessari donar suport, des de les institucions, a aquells projectes, com la Domus Baebia que contribueixen a la valoració i estima pel nostre patrimoni. Projectes que ens ajuden a compartir un conjunt de valors i coneixements, que adquirim cadascú de nosaltres, al voltant del patrimoni. Per la qual cosa, defensar el nostre patrimoni no és només la preservació de monuments, restes arqueològiques o béns materials. Que per cert, des de l'àmbit i competències municipals, molts d'ells, impulsats des de Compromís, tot siga dit, s'han estat fent intervencions fins a la data al nostre poble, per conservar-los i fer valdré. És el cas de la Via del Pòrtic i Domus dels Peixos, Casa del Berenguer-Temple de diana, la plaça Nou Fòrum Municipal, consolidar Alqueria de l'Aigua Fresca, fer valdre el fossar jueu, la necròpoli i el conjunt d'hipogeus o el Fortí del Grau Vell; o també la darrera la compra de la casa de Romeu, entre molts altres. En el Port de Sagunt hi tenim també, com és la compra de la Nau de Tallers i rehabilitació de la Nau de Recanvis o manteniment i rehabilitació de patrimoni industrial com el Mercat Municipal del Port, els Col·legis de Begonya o Cervantes, l'Antic Sanatori i jardins, Oficines de la Gerència o la següent inversió en el Casino i entorn de la Gerència. I no oblidem el patrimoni mediambiental amb les zones Ramsar. Són inversions públiques fetes de milions d'euros d'altre patrimoni, el municipal.

Abans d'acomiadar-me, vull felicitar el Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí per rebre el premi Josep Maria Blasco Soriano a la conservació i recuperació del patrimoni, lliurat per la societat ARRELS d'Estivella. El ben cert, és que en tenen molta raó; encara ens queda molt per aconseguir.
Per últim recordar que el projecte de la Domus Baebia és fruit de la col·laboració de la Conselleria d'Educació, l'Ajuntament de Sagunt i per descomptat, l'associació de professorat Ludere et discere, a la qual pertany i ha sigut director, Quique Martínez Cossent. Molta alegria tornar a veure'ns. Sense ell molts projectes d'innovació educativa per a l'aprenentatge de la cultura clàssica no existirien ni al nostre poble, ni al nostre país. El bo de Quique, un professor de clàssiques, ens ha ensenyat a milers de persones a estimar el nostre patrimoni cultural. Gràcies, mestre.

José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD