Continuar construint una gran ciutat

Escrito por Lluís Alcaide i Balaguer
Viernes, 24 Septiembre 2021 21:02

El pacte de la Gerència firmat el 21 de juny de 2019 en l’emblemàtic edifici del Port de Sagunt va donar continuïtat al govern de coalició progressista a Sagunt. El document signat pel PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida recull una sèrie d’eixos programàtics a desenvolupar fins al 2023. Uns eixos que inclouen una gran quantitat d’objectius, un nombre considerable dels quals ja s’han acomplit o estan en procés de realització.

Uns altres -no pocs- no s’han materialitzat per diversos motius. En primer lloc perquè la maquinària burocràtica municipal no permet avançar a la velocitat desitjada. Els mecanismes garantistes, necessaris, s’han incrementat per a dificultar els casos de corrupció que durant els governs del PP tan mala imatge donaren dels valencians. La baixa execució de les inversions pressupostades n’és una conseqüència per la lentitud de la gestió. I en segon lloc, perquè la realitat econòmica de l’ajuntament mana: no es poden fer totes les inversions programades perquè no hi ha disponibilitat monetària suficient. En aquest sentit, a part de reivindicar a l’estat l’augment de les assignacions econòmiques per a les corporacions municipals, cal millorar la gestió econòmica i controlar les despeses per a no trobar-nos amb sorpreses.

Els dos últims anys de legislatura són molt importants per a acabar molts projectes en marxa -una bona part dels quals s’iniciaren ja a la legislatura anterior- i impulsar-ne de nous, necessaris per a millorar la qualitat de vida a la nostra ciutat. Però també són èpoques de tensions inevitables: ara perquè cal començar la negociació del pressupost de l’any vinent, i cada regidor/a brega per aconseguir més recursos per als seus projectes, cada partit vol que les seues àrees “lluïsquen”; després perquè els partits ja estem començant a preparar la precampanya electoral (molt prompte, sí, com la loteria de Nadal que ja es ven a l’estiu) i això sempre genera friccions en un govern de coalició (a veure qui es posa la medalla per un projecte, de qui va ser la idea inicial, qui ha eixit en la foto...).

És normal i, com he dit adés, en certa manera inevitable. Per això és primordial millorar la coordinació dels tres grup del pacte. Per una banda dins de l’ajuntament, entre els tres grups municipals, i especialment a l’equip de govern. La funció de coordinació i moderació de l’alcalde és bàsica per a evitar els enfrontaments i que els diferents departaments arriben a funcionar com a regnes de taifes independents. L’alcalde no pot estar només preocupat per la seua promoció personal i desistir d’acomplir la seua funció bàsica, perquè si no el govern es ressentirà i les desavinences poden arribar a ser molt greus.

Per altra banda, eixa coordinació dels grups municipals ha d’anar acompanyada per la coordinació dels tres partits que donen suport als grups municipals i que contínuament recorden als seus regidor/es, capficats en la gestió diària, les actuacions programàtiques que no avancen tal com seria desitjable. El pacte de la Gerència compromet als tres partits signants a reunir-se periòdicament en una comissió de seguiment per avaluar l’acció de govern. Una comissió que deu servir per confrontar i consensuar prioritats, i evitar al màxim possible les discrepàncies sobre temes inclosos al document del pacte. Una comissió que no està funcionant com és degut, i que és molt necessària, tal i com moltes vegades ha manifestat l’Executiva de Compromís. Des dels tres partits de la coalició hem de posar tota la nostra bona voluntat per acomplir la major part dels objectius de l’acord de la Gerència per a tornar a tindre un govern d’esquerres i progressista a partir del 2023. Volem seguir construint una gran ciutat.

Lluís Alcaide Balaguer
Portaveu de Compromís per Sagunt

Modificado por última vez en Lunes, 27 Septiembre 2021 11:58

 

 

SUCESOS

SALUD