Sagunt ja és ciutat pel comerç just

Escrito por Maria Josep Soriano Escrig i Belén Català Estada
Viernes, 11 Diciembre 2020 19:39

La setmana passada vam rebre una bona i esperada notícia. Sagunt ja és Ciutat pel Comerç Just. Concretament, és la 21a ciutat d’Espanya que ho aconsegueix. Un distintiu que reconeix la tasca i el compromís que tant des de les institucions, els comerços i la ciutadania de Sagunt hem tingut al llarg dels anys amb un model de consum alternatiu i sostenible. Aquest títol no és sinó la conseqüència d’un bon treball.

Primer i fonamental, de la candidatura presentada per La Tenda de Tot el Món i la seua constant preocupació per sensibilitzar i difondre entre tota la població la necessitat de consumir productes de comerç just, així com del suport de l’ajuntament en moltes d’aquestes iniciatives, com per exemple, el vídeo de comerç just i drets humans que s’ha llançat per la-tenda aquesta mateixa setmana per commemorar el 10 de desembre i que us animem a veure’l.

Per a aconseguir aquesta certificació, Sagunt ha acreditat que compleix els següents requisits: comptar amb un grup de treball local de 9 entitats compromés amb el comerç just, mantindre un compromís institucional de suport per part de l’Ajuntament i fomentar la compra pública responsable, oferir productes de comerç just en establiments locals, tindre un consum habitual de productes en organitzacions de la localitat i realitzar accions de promoció i comunicació d’aquest model que pretén reduir desigualtats.

A més, fa unes setmanes Sagunt també va rebre el guardó al Primer Concurs Estatal de Ciutats i Pobles pel Comerç Just, Ètic i Sostenible en la categoria de Compra Pública Ètica i Sostenible. Som conscients que hem de seguir aprofundint en aquest model, i sempre hem de treballar per assolir un consum més sostenible i igualitari, siga des de les institucions o des de l’àmbit privat. Així i tot, 2020 ha sigut un any molt positiu pel que fa al comerç just en la nostra localitat i des de la Regidoria de Cooperació Internacional estem molt satisfets.

La-tenda és una de les 8 entitats que conformen el Consell de Pau i Solidaritat a Sagunt. Un Consell que té com a principal objectiu l’articulació de vies de participació relacionades amb la pau, la solidaritat i la cooperació al desenvolupament, amb especial atenció en la sensibilització, formació i educació cívica i comunitària en el municipi. Un dels nostres propòsits per a aquest any és que la gent conega el gran treball que realitzen i puga fer-se voluntària d’aquestes organitzacions, especialment els joves. Per això hem elaborat un fullet informatiu que explica a grans trets a què es dedica cada una d’elles, així com les seues dades de contacte i que pròximament lliurarem.

L’any passat per aquestes dates, vam escriure un article que es deia “Solidaritat tot l’any”. El seu missatge era una sincera felicitació a les persones solidàries, a les que participen activament en associacions i a les que actuen amb generositat i calladament, tot l’any. Aquesta pandèmia ha servit per revalorar eixe compromís i n’estem orgulloses i segures que aquest bon treball continuarà.

De cara a les festes que s’acosten, n’hi ha una bonica nadala que diu “A Betlem me’n vull anar i un xiulet m’he de comprar”. Si us ve de gust, ara cal demostrar que realment som una ciutat pel comerç local i pel comerç just.

Bon nadal a totes i tots.

Maria Josep Soriano Escrig i Belén Català Estada
Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD