La celebració del Nadal de 2015 a la comarca també és possible

Escrito por Lluís Mesa i Reig
Viernes, 18 Diciembre 2015 16:09

Arribat a esta part de l’any, tots i totes tenim la intenció de capgirar una miqueta les nostres vides i de demostrar allò que no som la resta de l’any. Així ens ho ha ensenyat el cristianisme com a hereu de les festivitats que la cultura romana dedicava a Saturn i també de les que cultures més antigues celebraven amb motiu del naixement del Sol. El que resulta ben clar és que les actuals festes són un crit al canvi i i a marcar-se nous reptes per trobar-nos millor amb nosaltres i amb tot el que ens envolta. Es reivindica la utopia i es pensa en un món millor. Però a tot açò, que és universal a la societat occidental, es pot afegir en este 2015 una nova reflexió: Amb quins pensaments es pot festejar específicament el nadal al Camp de Morvedre?

Una primera possibilitat és, des de la fe cristiana, acostar-se a l’església i festejar tot el que s’ha preparat en el temps de l’advent. És una bona ocasió per a autodescobrir-se com a creient. Si s’opta per l’alternativa d’estar prop dels temples religiosos, ben per ser creient o per gaudir d’alguns dels actes que s’hi celebren, pot aprofitar-se l’ocasió per revaloritzar l’opinió que tenim del ric patrimoni religiós comarcal. Són bons dies per visitar els recintes religiosos pensant en totes les restauracions que s’hi han fet. Res té a vore la situació d’abandonament que hi havia fa unes dècades amb la milloria que estos han experimentat. Destacats temples amb museus, com el d’Estivella  reconegut com a col·lecció museogràfica per la Generalitat o el recentment obert a Quart de les Valls, ha de fer pensar que una església és molt més que l’espai on se celebren els rituals catòlics. Pot ser l’ocasió per tindre present el que resta a fer com ara la restauració del campanar de Petrés, el qual es troba deteriorat. Com no, també es pot aprofitar per descobrir o redescobrir un temple perdut: el de Sant Jaume de Benicalaf.

A banda de l’ocasió per acostar-nos amb motiu del nadal al patrimoni, és una bona ocasió per eixir al carrer. Hi ha una varietat d’actes públics que han anunciat des de principis de desembre l’arribada de la festivitat. Arrere queda la fira de Faura, la de Santa Llúcia d’Algímia d’Alfara o la festa de la Immaculada d’Albalat dels Tarongers. Potser enguany no les hem tingudes presents però és important que pensen que són un senyal de la cultura popular dels municipis del Camp de Morvedre que no s’han de perdre. Ara toca, doncs, apuntar en roig que en el calendari de 2016 no hi podrem faltar.

Continuant amb les propostes lúdico-culturals, és important recordar les activitats musicals que els cors de la comarca i altres agrupacions han preparat per a estos dies. Entre els elements culturals cal destacar els betlems destacats com el de Canet d’en Berenguer, per esmentar-ne algun. Malauradament el de Fernando Delgado de Faura no s’ha pogut muntar enguany. Les visites belenístiques són un bon motiu per reconéixer la comarca i observar com els llums i les garlandes han embellit els carrers de les poblacions de la comarca, per molt menudes que estes siguen. De  la mateixa manera podem alçar la vista i comprovar la destacada decoració de Sagunt que travessem quotidianament, sense moltes vegades mirar-la amb calma.

Finalment este nadal de 2015 és l’ocasió perfecta, com a ciutadans i ciutadanes, per a fer balanç de totes les transformacions que ha experimentat la vida política municipal. Gran part dels municipis han canviat d’alcaldes i de forma d’actuar. En estos primers mesos de vida dels nous mandats podem reflexionar al voltant de tot el més positiu que ha passat. També per a reflexionar perquè s’ha arribat a situacions tan dolentes com la possibilitat que és tanque la seu de la UNED a Sagunt o la Fundació pel Patrimoni Industrial. Potser la ciutadania ha d’adoptar una actitud conjunta perquè açò no s’arribe  a produir. En més d’una ocasió les accions de les societats civils acceleren les decisions polítiques que semblen estancades.

En definitiva a la comarca tenim raons per a celebrar el nadal de moltes maneres i pensant en nosaltres mateixos. No sols ha d’aprofitar per a tastar els destacats dolços dels nostres forns artesanals, penjar garlandes o menjar olles sinó per tindre present el patrimoni, les celebracions als carrers i les activitats culturals. Així que aprofitem per identificar-nos des del nadal amb el Camp de Morvedre. BON NADAL

Lluís Mesa i Reig
Cronista oficial d’Estivella

 

 

SUCESOS

SALUD