Imprimir esta página

Aprenent amb les noves Falles de la normalitat

Escrito por Lluís Mesa i Reig
Jueves, 16 Marzo 2023 21:00

Passats els anys de pandèmia i de les mesures sanitàries, tornem a les falles de la normalitat. La festa, sobtosament abandonada fa tres anys, finalment s’ha recuperat. Ara, passada l’extrema crisi, toca celebrar amb la intensitat desitjada, però també tenint en compte que la tragèdia succeïda no ens pot deixar indiferents. Ens ha d’ajudar a buscar un nou futur i a conéixer les limitacions que davant els entrebancs podem tindre.

De les limitacions que va suposar la COVID, s’ha escrit molt. El més destacat foren les activitats que es deixaren de realitzar. Tanmateix, el fet positiu és que la potent creativitat de la festa va fer possible que es reinventaren les maneres d’eixir al carrer virtualment o a través de la realitat permesa, a mesura que es va recuperar progressivament el carrer. Les mascaretes no impediren que es continuaren fent ninots ni que les falleres i fallers de les comissions se sentiren unides. En el Camp de Morvedre, com en uns altres llocs, es va passar mal per les prohibicions però sobretot per aquelles persones que faltaren. L’Hospital de Sagunt i el seu personal en sap prou. Trobe que ara podem dir que ens queda més clar que som una festa i una comarca intensament solidària, activa i dinàmica i que sabem superar adversitats, per intenses que siguen. Esta, i amb ella fallers i falleres, té la capacitat de recuperar-se i créixer en poc de temps.

En les primeres falles normals, es torna a mostrar que les comissions falleres estan unides i que la Federació Junta Fallera de Sagunt n’és un referent. La presentació conjunta dels llibrets destacats del Camp de Morvedre i els guardons aconseguits en els premis de la Generalitat a la promoció de la llengua demostren que hi ha ganes de créixer i de compartir. Ningú dubta que les publicacions falleres comarcals són un referent. En pocs anys, les falles han plantejat destacats llibrets originals i la correcció lingüística es té molt en compte. Esta realitat demostra que encara hi ha unes altres possibilitats per a compartir diferents activitats falleres, perquè des de la unió s’arriba ben lluny.

No obstant això, i pensant en clau de futur, caldria que també els cadafals es pensaren com a elements artístics més pròxims a les propostes actuals. Les falles innovadores i experimentals creixen al Cap i Casal. Tal volta, és moment que les falles comarcals perden la por a presentar unes altres maneres d’entendre la falla. No es tracta que desapareguen els estils més comuns que es planten al carrer. Sols cal aconseguir que hi haja noves aportacions artístiques. Algunes comissions ja ho entenen així, però queda per fer camí. Amb el temps, tal vegada, les falles comarcals amb propostes avançades podrien vincular-se, com ha passat en el tema dels llibrets, per a mostrar i explicar les seues creacions.

També potser, amb la intenció de potenciar les falles, caldria que hi haguera una falla oficial fora de concurs que arreplegara manifestacions diferents i innovadores. Per què no plantejar una falla de la Federació o de l’Ajuntament? Trobe que eixa pregunta caldria posar-la damunt la taula.

Una última idea que s’hauria de pensar en esta època postpandèmica és el que es va fer en temps de la pandèmia i que pot aprofitar. Es tracta d’aquelles activitats no presencials que tingueren gran èxit. La festa ha de ser, ara que es pot i sempre, eminentment presencial. Tanmateix, poden plantejar-se algunes propostes en línia de manera col·lectiva. És una possibilitat que no cal tancar i que s’ha de reinterpretar amb l’arribada de la normalitat desitjada. Eixe mitja vingué per a quedar-se en el món festiu.

En definitiva, ha passat molt, excessivament dur. Però les falles han sobreviscut i estan ací recuperant tot el perdut i caminat. No obstant això, el camí no potser el mateix. La greu crisi ha d’aprofitar per a impulsar la renovació, la germanor i el creixement de les falles del Camp de Morvedre. No oblidem de practicar eixe exercici. Les falles del Camp de Morvedre han arribat. De nou tenim l’oportunitat de gaudir-les en totes les seues dimensions. No deixem de tastar-les i d’aprendre del temps perdut i del que acabem de recuperar. Les falles continuen sent un dels grans espills on es reflectix l’espill festiu de la comarca.

Lluís Mesa i Reig
Cronista Oficial d’Estivella