Imprimir esta página
Francesc Fernàndez Carrasco

La vida no s'ha parat

Viernes, 20 Marzo 2020 19:35

Estos dies en què vivim una situació que sembla irreal, una vida que pareix que no és la nostra vida, potser tenim la sensació que el rellotge s’ha aturat, que el temps no avança. Però no és així, cap déu ni cap virus tenen el poder de parar la vida. En cada casa, en cada lloc de treball, la vida batega, en cada hospital i en les carreteres el pols continua.

És cert que moltes coses han canviat, i més cert encara que en el futur hi haurà canvis en profunditat. Cada crisi és una oportunitat per a aprendre i rectificar, i encara que de vegades semble que els humans som contumaços en els nostres errors, des d’una perspectiva àmplia podem comprovar que la nostra espècie és l´única humana que ha sobreviscut. I la clau de la nostra supervivència al llarg de pràcticament 200.000 anys és la capacitat de cooperació. Els neandertals, més forts que els sàpiens i amb un cervell de dimensions semblants, van desaparéixer fa 30.000. I no va ser cap virus la causa de la seua extinció, sinó la competència amb uns individus que, arribats d’Àfrica, els van superar en capacitat d’adaptació gràcies a l’habilitat per a intercanviaar informació en grups cada vegada més grans.

A dia de hui els humans hem superpoblat la Terra perquè gràcies als avenços tecnològics en tots els àmbits, hem aconseguit allargar l’esperança de vida de manera molt considerable. Ja mor més gent per obesitat que de fam, encara que ja sabem que la desigualtat al món continua sent indecent i que mentre en alguns països es gasten fortunes en operacions de cirurgia estètica, en altres moren centenars de milers de xiquets i xiquetes simplement per no disposar de medicaments o vacunes que fa dècades que van ser descoberts.

Ara és moment de màxima cooperació a nivell mundial i cadascú i cadascuna de nosaltres hem d’assumir la nostra responsabilitat en l’àmbit individual per contribuir a la solució global. D’una banda complint totes les normes que en matèria de seguretat i salut pública recomanen les autoritats sanitàries i públiques en general. Crec que no és ara el moment de les desqulificacions ni de la desconfiança. Junts i juntes, generosament i solidàriament, hem de superar este problema.

També des de l’Ajuntament de Sagunt, dins de les nostres competències, estem intentant contribuir a solucionar els problemes i a facilitar la vida de totes les persones, especialment d’aquells sectors més vulnerables a qualsevol crisi. No sols es tracta de mesures de seguretat i higiene, sinó també de caràcter social i econòmic, perquè cal reduir al màxim l’impacte en els treballadors, en els comerços i en les empreses.

Confiem en la humanitat i en la capacitat dels sapiens sapiens de cooperar i resoldre problemes. És cert que de vegades fem la impressió de no superar la nostra condició de primats i fem exhibició de conductes inhumanes, però cal mirar al futur com una oportunitat de millorar la nostra evolució. Haurem de ser més generosos i més solidaris, haurem de compartir el coneixement i el benestar si no volem que un insignificant bitxet altere el ritme de la nostra vida.

Estic segur que esta pandèmia va a acabar més prompte que tard perquè ja tenim notícies molt positives quant a medicaments i vacunes en diversos països, però m’agradaria pensar que aprofitarem per acabar amb altres pandèmies que causen més mort i dolor, com la intolerància, la supèrbia i la desigualtat. En qualsevol cas resistirem i tornarem a omplir els carrers i les places, i ens tornarem a abraçar i a besar indiscriminadament.

Una forta abraçada.


Si le ha interesado esta información, puede unirse a nuestro canal de Telegram y recibirá todas las noticias que publicamos para el Camp de Morvedre. Síganos en https://t.me/eleco1986

Lo último de Francesc Fernàndez Carrasco