Compromís contra el “catastrazo”

Jueves, 31 Octubre 2019 20:08

Un dels últims regals del PP de Rajoy va ser el catastrazo, una pujada del valor cadastral del immobles que directament augmentava l'IBI que havien de cobrar els ajuntaments. Un regal enverinat que va afectar l’economia domèstica de moltes famílies en plena crisi econòmica. Un autèntic drama. Una més —de tantes i tantes— dels governs de la dreta del Partit Popular en la seua fixació a carregar el pes de la crisi econòmica a les classes baixes i mitjanes.

Des de Compromís per Sagunt vam afrontar de seguida el problema perquè ens va semblar una mesura absolutament injusta i desproporcionada. I ho vam continuar fent des del govern municipal, des de dues línies de treball. D’una banda, vam haver de rebaixar el coeficient que aplica l’Ajuntament fins arribar pràcticament al mínim legal, que és del 0,4 per cent, per neutralitzar l’increment del cadastre, que no depén en absolut de nosaltres. De fet, durant els últims anys l'IBI no ha pujat i fins i tot ha baixat en alguns casos. Ens referim sobretot al rebut que paguen els ciutadans per la seua vivenda.

D’altra banda, una altra qüestió que ens semblava molt injusta i desproporcionada és el fet que la revisió cadastral no s’ajustava a la realitat del mercat i moltes vivendes tenien un valor molt superior al que tenia en el mercat immobiliari. En alguns casos el doble que el valor real de les vivendes: una autèntica temeritat i una disfunció que de cap manera havien de pagar els veïns i les veïnes contribuents.

Per esta mateixa raó vam treballar de valent perquè s’anul·lara o es modificara a la baixa aquella revisió. Vam negociar amb el cadastre reduir els percentatges que els efectes de la bombolla immobiliària va comportar en ciutats com Sagunt. En definitiva, no pot passar un any més sense que ajustem els valors de les vivendes als preus de mercat reals, ja que el marge que tenim des de l’ajuntament per reduir el coeficient no és molt gran i les famílies no tenen per què pagar el mal funcionament de l’administració, que es coneixedora de la problemàtica i no actua amb la diligència necessària.

De fet, sembla que es produirà una rebaixa per al proper exercici, però encara no coneixem els límits d’esta presumpta rebaixa. També hem de demanar el compliment de la normativa fiscal que diu que el valor cadastral mai pot ser major que el 50% del valor de mercat. Una proposta que no es redacte sobre eixes premisses causa les desigualtats en les quals ara estem immersos. No podem perdre un altra oportunitat.

En qualsevol cas, el treball de Compromís constant i perseverant per demostrar el desajust i la desproporcionalitat entre el valor real de les vivendes i el que atorga el cadastre va per bon camí i possiblement el 2020 ja podrà beneficiar els veïns i les veïnes del nostre municipi.


Si le ha interesado esta información, puede unirse a nuestro canal de Telegram y recibirá todas las noticias que publicamos para el Camp de Morvedre. Síganos en https://t.me/eleco1986

 

 

SUCESOS

SALUD