Discurso del 9 de Octubre de 2013

Lunes, 14 Octubre 2013 11:53

Hui és un gran dia per a tots els valencians. Celebrem el 9 d’Octubre, el dia de la Comunitat Valenciana. El dia en què la ciutat de València va ser conquerida pel Rei Jaume I al 1238, fa 775 anys. Un moment històric a partir del que vam deixar de ser un poble més, per a convertir-nos en Regne de València, amb noves lleis, Els Furs, que ens donaren independència per autogovernar-nos. 
 
Esta data es va convertir en un símbol clau del valencianisme. De fet, un segle després, en pràcticament tots els territoris del Regne començaren a organitzar-se festes per a commemorar eixe capítol tant important de la nostra història, tal i com hui estem fent nosaltres ací, a este Terraet de la Glorieta de Sagunt, commemorant una de les festes mes antigues d´Europa.
 
És important conèixer la nostra història, quina és la nostra essència i mantindre els valors que ens han convertit en el poble que som. ¿Com seríem si el Rei Jaume haguera cedit a les pressions del nobles aragonesos per a que no fórem un regne independent? Això no el sabrem mai, afortunadament. El que sí sabem és que des d’aquell moment va nàixer i créixer un poble lliure, fort i lluitador, que sempre mira al futur amb confiança i optimisme.  
 
Els valencians hem de vetlar per la protecció i la defensa de la nostra identitat i els nostres valors i lluitar pels interessos del nostre poble. Hem de fer-lo sense ambigüitats, de la mateixa forma que defenem que la nostra terra és la Comunitat Valenciana, la nostra bandera és la Reial Senyera i la nostra llengua el valencià. I això no és només perquè ho diu la Constitució i l’Estatut d'Autonomia, això ho és perquè així ha sigut històricament i, també ho és, fonamentalment, perquè el sentim així, en el nostre cor, tots els valencians. 
 
Hui és un dia d'exaltació del que és nostre, i d'eixe profund sentiment de valenciania, que definix molt bé el que som. Estem orgullosos de les nostres arrels, de ser valencians i de ser espanyols. 
 
Per això, hem de defendre com valencians, sempre, a l'Espanya Constitucional com l'única que pot garantir la igualtat de drets, la llibertat i la justícia. I precisament per eixe motiu, tenim tota la legitimitat per a exigir en lleialtat, però en força, un finançament autonòmic just, que garantisca una societat valenciana en plenitud, on el progrés i les oportunitats per a tots siguen, de nou, una realitat.
 
Per totes estes raons, el 9 d'Octubre és i serà sempre motiu de celebració per als valencians. Un dia per a la reivindicació i la defensa dels nostres interessos, i per això, des de l’Ajuntament hem commemorat esta data amb una amplia programació d’activitats que finalitzarà el divendres. 
 
Després d'un cap de setmana en el que hem tingut l'oportunitat de traslladar-nos a l'època del Rei Jaume en multitud d'actes, com els Moros i Cristians i el Mercat Medieval, que han visitat milers de persones, este matí hem disfrutat del concert de la Unión Musical Porteña al Teatre de Begoña i ara mateix, de l’espectacle interpretat pel Grup Danses de Morvedre, amb la col.laboració de la Unión Musical de Algímia de Alfara, a qui felicite pel seu trenta aniversari.  
 
Per tant, és moment de celebració i de reivindicació, però també és un moment que exigeix que tots junts, molt especialment els responsables polítics, donem el millor per a tornar, el més prompte possible, a la senda de la prosperitat i les oportunitats per a tots. En això treballem tots els dies.
 
Eixe esforç, si és compartit, per descomptat que tindrà més possibilitats d’èxit. Dic més, eixe esforç ha de ser compartit. És l'hora de la responsabilitat, d'arrimar el muscle i de treballar més junts que mai. És una obligació moral  i inexcusable en estos temps.
 
Junts eixirem, junts arribarem més lluny; junts novament retrobarem camins que semblaven perduts. Tornarem a ser un referent a Espanya i a la Unió Europea. Només necessitem: voluntat, valentia, passió i esforç. I coincidireu en mi que, totes estes, són actituds que els valencians coneixem bé. Han de vore molt en nosaltres i que inclús ens defineixen com a poble.
 
Estic convençut que sent fidels a la nostra forma de ser, que està forjada en la nostra història, tenim la millor de les oportunitats per a eixir de qualsevol situació, per complicada que siga. Són moments per a conjugar lleialtat i reivindicació en tot l’encert que siguem capaços.
 
He parlat de lleialtat, de reivindicació, d'esforç, d'orgull, de responsabilitat, de sentiment, d'oportunitats, de drets, de igualtat, però hui és 9 d'Octubre així que festegem en alegria i emoció el dia dels valencians. 
 
 
Vixca València!

Si le ha interesado esta información, puede unirse a nuestro canal de Telegram y recibirá todas las noticias que publicamos para el Camp de Morvedre. Síganos en https://t.me/eleco1986

 

 

SUCESOS

SALUD