Pressupost sense compromís

Escrito por Pepe Gil Alcamí
Viernes, 01 Diciembre 2023 21:03

Per fi va arribar el dia. El Govern de Darío Moreno presentava en temps i forma els pressupostos municipals. Ha trigat l’assumpte uns anys però benvinguts siguen, encara que els terminis porten a sospitar el motiu de tanta urgència, i la forma siga prou dubtosa, amb «mala praxis pressupostària» – segons paraules de l’interventor en el seu informe emés.

Un opinador rellevant d’un dels mitjans de comunicació local deixava entreveure en un recent article que el motiu de complir amb els terminis era la no presència de Compromís en el govern actual. Justament la poca intenció de posar-se a treballar del PSOE en l’elaboració del pressupost era un dels temes que més fricció generava al si del Govern anterior. Assenyalava al seu text que el nostre partit emprenyava en la negociació tractant de «repelar» més partides per al nucli antic. Bé, pot ser tinga raó... En el fons, no en la forma. Convide a interpretar l’expressió emprada com a que Compromís en tot moment ha intentat i intentarà mantindre la seua visió d’una ciutat equilibrada, cosa que amb l’actual Equip de Govern dubte que passe. Només cal veure l’anunci fet per l’alcalde sobre el conveni signat amb la RFEF on assegurava que «açò no és cap tracte de favor a l’Atlético Saguntino». A qui li ho estava dient? La veritat és que dona que pensar...

En temps i forma. En quant al primer, sospite que l’Equip de Govern no les té totes amb ell i dubta si enguany el resultat de l’exercici comptable serà negatiu, impedint l’obtenció de préstec per poder finançar inversions. Aprovant el pressupost de l’any que ve abans de conéixer el resultat del 2023 s’assegura l’Ajuntament la possibilitat d’obtindre un crèdit tan vital. Qualsevol cosa podem esperar.

En quant al segon, la forma, ja he fet referència a l’expressió emprada per l’interventor: «mala praxis pressupostària». No és la raó d’este article el fer un estudi exhaustiu i detallat del pressupost, però l’espai del que puc gaudir em dona per fer una reflexió. Per una banda des de l’Equip de Govern s’assegura que són uns «pressupostos continuistes», fet que en part ens alegra ja que ens reafirmen en la nostra acció de govern i en la idoneïtat de gran quantitat d’iniciatives i projectes impulsats des de Compromís. Però si parem atenció, sembla que això de continuistes també deixen entreveure la manera en la que s’han elaborat. I és que amb una simple comparació entre el document de pressupostos de l’any 2023 i el 2024, podem veure com el problema de la inflació només afecta al capítol de personal. És a dir, els sous. Tots els sous... En la resta de capítols sembla que la inflació no afecta en res. Pràcticament la totalitat de les partides que es repeteixen tenen assignades les mateixes quantitats. Les mateixes! Pot ser perquè si les actualitzaven els números ja no eixien? Pot ser una distracció? O «Mala praxis pressupostària»? Pressupostos de còpia i enganxa.

També han tractat de vendre’ls com a participatius. Tema a tractar més endavant. Només recordar que l’Equip de Govern que més esforços va posar en obrir l’elaboració dels pressupostos a la ciutadania va ser el liderat per Compromís. Audiències en places, plans integrals de participació ciutadana, activació dels consells adients, va suposar que Sagunt poguera ser candidata i rebedora de fons FEDER mitjançant la seua estratègia EDUSI, que s’ha acabat gestionant com tots sabem...

I clar que es nota l’absència de Compromís en l’elaboració dels pressupostos. La nostra manera de fer política valenta i de cara ens ha dut a que en els temes importants hem manifestat la nostra intenció de realitzar les inversions necessàries per portar-los endavant posant nom i cognoms a les partides assignades en el document final del pressupost, com va ser, per exemple, el cas del camp multiusos a internuclis. Ara sense Compromís al Govern qui pot assegurar que vagen a fer-se les inversions adients en les instal·lacions esportives municipals, quan no apareixen per enlloc al document? Fets, i no paraules. I no sols les infraestructures esportives. On està la EPA de Sagunt? I el centre polivalent de Sant Cristòfol? I molts projectes més.

L’absència d’interés per protegir i normalitzar el valencià és un tema sensible per a la nostra formació. Enguany cap associació ni comerç podrà optar a una subvenció per a la seua promoció, perquè directament les han eliminades! Este acte dona mostra del que significa la nostra llengua per al PSOE i EU: mer folklore. Només hem de veure la senyalització, els cartells i els anuncis dels departaments de l’Ajuntament per constatar-ho. Avui mentre veia les notícies a À Punt, ha aparegut un anunci de l’obra feta al riu Palància amb fons FEDER. Adivinen quin era l’idioma emprat? Correcte, el castellà.

Des de la meua part, i parlant en nom del meu col·lectiu que enguany acompleix quaranta anys de nacionalisme a Sagunt, puc assegurar que continuarem lluitant per defensar el nostre patrimoni i la nostra cultura. Els pressupostos són la ferramenta principal per a portar a terme una ideologia i unes creences, i com a Compromís són fermes sempre ens hem pres l’elaboració d’aquests de manera seriosa i rigorosa, inclús bel·ligerant. I així prometem continuar fent-ho. Ara, des de l’oposició. Per a això estem, per a millorar la nostra gran ciutat. De la mar a la muntanya.

Pepe Gil Alcamí
Portaveu de Compromís per Sagunt

Más en esta categoría: « Prioridades ¡¡Planeador abajo!! »

 

 

SUCESOS

SALUD