Som majoria feminista

Escrito por Maria Josep Soriano Escrig i Àlex López Lázaro
Viernes, 24 Noviembre 2023 21:01

Aquest matí quan estava penjat els cartells per la manifestació contra la Violència de Gènere que es farà aquest dissabte a les 18:30h, pensava en totes les dones anònimes que han patit aquest terrible fet els darrers anys. El seus silencis, sofriments, humiliacions i violències, fins i tot, la seua mort.

Vull agrair el magnífic homenatge que l’associació de “Amigas Supervivientes” va fer el passat dissabte, treien de l’anonimat concretament a les 627 dones assassinades els últims darrers 10 anys. Impressionant el macabre i emotiu panorama de les 627 làpides poblant una cèntrica rodona.

Elles son la part reivindicativa més visible però no podem deixar-les soles. El seu paper solidari que es fa tots els dies de l’any, necessita de la col·laboració de totes i tots: col·lectius feministes, associacions socials, culturals, festives, locals, comunitat educativa i sanitària, sindicats, partits polítics, veïns i veïnes, ciutadans del nostre poble i per suposat institucions, per això tots els dies són 25 de novembre. N’hi ha una violència estructural latent, darrere de moltes accions socials o quotidianes. I en molts països, de forma flagrant.

Davant aquesta xacra, no podem actuar amb tebiesa, ni excloent a cap persona d'una lluita que és global i possiblement una de les més importants del segle XXI. Dones i homes hem d’estar més unides que mai per fer-hi front, perquè les amenaces estan ací, com per exemple, cada vegada que en un ple municipal o parlament l’extrema dreta no sols es desmarca, sinó que també argumenta tota una mena d’opinions dolentes contra la meitat de la població mundial, o cada vegada que l’extrema dreta fa una manifestació en contra la lluita contra la violència masclista, o cada vegada que tertulians, presentadors, streamer... aboquen sense cap mena de pudor comentaris ofensius contra les dones.

A poc a poc tots, i jo el primer, ens anem reeducant en el feminisme. Però és crucial que no només la gent que ens interessem ens reeduquem, hem de ser capaços de reeducar a la resta. Totes i tots venim d’un mateix passat molt masclista, per això no es pot exigir només a les dones ser feministes, primer perquè és injust i segon perquè és senzillament masclista.

Comprometem-nos. Fem-ho alhora. Anem baixant els orgulls i reeduquem-nos, encara que ens puga costar a alguns, encara que supose una pèrdua de privilegis, hem de pensar en un fet major, que és la igualtat entre dones i homes.

I sabem que encara que no estiguen com a part activa, la majoria de les persones dignes, estan contra la violència de gènere. I amb aquesta premissa hem de mantenir una xarxa de suport, vigilància, educació i valentia per l’eliminació d’aquesta terrible realitat.

Eixa serà la nostra tasca permanent front als que volen boicotejar, confondre o menysprear als col·lectius feministes, les declaracions institucionals, els actes reivindicatius i enrarir l’estat d’opinió de la ciutadania. I per això,: «Som de la majoria que està contra la violència de gènere».

(Lema de la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre)

Maria Josep Soriano Escrig i Àlex López Lázaro
Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD