Democràcia: entre la filosofia i ChatGPT

Escrito por José Fco Gómez Rincón
Viernes, 17 Noviembre 2023 21:03

El passat 16 de novembre fou el dia internacional de la filosofia però a la nostra ciutat no es va fer ni un sol acte en relació amb aquest dia tan important, segons la UNESCO. És curiós que a un equip de govern, tan preocupat per figurar a les fotografies, no se li ocorreguera organitzar res aprofitant que, per fi, i gràcies al treball previ de Compromís per Sagunt, la Universitat de València ha desembarcat per crear ací un campus. Ja podrien haver convidat Adela Cortina per donar-nos a tots una xarrada sobre la importància de la filosofia per al manteniment de la democràcia, ara que tant es parla de la seua crisi arreu del món.

La venerable professora podria haver-nos explicat com és que la gent ha deixat de creure en eixe mode de govern, segons el qual, el poder ha de residir al poble. Arreu del món veiem créixer el que la pròpia Adela Cortina i tants altres pensadors, han denominat com “democràcies il·liberals” però que en veritat no són més que dictadures encobertes sota l’aparença de democràcies formals. Als règims d’aquest tipus, hi ha eleccions, però els drets de les minories i el respecte pels pactes constitucionals brillen per la seua absència: no hi ha una efectiva separació de poders i les llibertats ciutadanes sols són practicades per una minoria privilegiada. Exemples com els de la Rússia de Putin o l’Israel de Netanyahu en venen ací al pel.

Al nostre país hi ha forces polítiques que somnien amb implantar una democràcia il·liberal. Tenen com a paradigma l’Hongria de Viktor Orbam o la Polònia anterior a les ultimes eleccions a aquest país. El trist, però, no és que existisquen forces amb estos objectius. El que ha de preocupar-nos és que la gent els hi vote. Les persones que s’inclinen per donar suport a estes formacions són els desenganyats amb el sistema democràtic. Senten que aquest els ha fallat i per això obtén per estes opcions polítiques. La política apegada als números, a la macroeconomia i al sosteniment dels privilegis d’una minoria, ha creat un profund malestar en que estes formacions tenen el caldo de cultiu perfecte per a créixer. Esta circumstancia ha fet a molts prendre consciencia i donar solucions més o menys encertades al problema que enfrontem.

Hi ha quins pensen que la solució al problema del desarrelament democràtic es pot solucionar amb una millor “governança”. Curiós neologisme que vol dir, en veritat, millor gestió dels recursos econòmics per tal de que arriben a totes i tots i per aconseguir-ho aposten per la implementació de ferramentes com les Intel·ligències Artificials als processos de presa de decisions polítiques sota la creença de que això millorarà les democràcies. El problema amb este mode de pensar, però, és que pateix d’una severa miopia. De que serveix millorar la governança si no sabem a que hem d’aplicar-la? De que ens val aplicar la IA als processos de presa de decisions polítiques si en la pràctica van a servir per al mateix de sempre: per a afavorir a uns pocs i oblidar-se d’uns altres?

Al meu parer, com a lector i antic alumne de la professora Cortina, la crisi actual de la democràcia és una crisi de valors democràtics. Hem oblidat que la democràcia no és sols una forma de govern sinó que, més que això, és una forma de vida que implica una sèrie de valors fonamentals, com són el respecte a les minories, el lliure exercici de la llibertat de pensament, la tolerància i la generositat. Imbuïts en la lògica capitalista més descarnada, hem oblidat que per mantenir les democràcies cal potenciar els valors que la sustenten epistèmicament. Hi ha gent que no hi creu ja en la democràcia perquè, simplement, els nostres governants han oblidat posar en practica aquells valors que li donen cos i com a conseqüència creixen eixes formacions il·liberals.

Els valors democràtics són, tanmateix, els valors propis de la reflexió filosòfica. Sols hi ha democràcia on la filosofia és important, perquè és la filosofia, com a ciència primera, la que permet conèixer la importància d’eixos puntals epistèmics. Renunciar a la filosofia per abraçar ChatGPT equival a renunciar a la democràcia en favor d’un govern de caire tecnocràtic. Hauria de prendre nota l’equip de govern municipal per a l’any que ve: sense filosofia no hi ha democràcia, i el 16 de novembre és el dia perfecte per recordar-ho, com diu la UNESCO.

José Fco Gómez Rincón
Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD