Un compromís col·lectiu per la igualtat

Escrito por Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre
Viernes, 17 Noviembre 2023 21:00

Som un col·lectiu feminista que, amb orgull i determinació, alça la veu per a reconéixer i agrair a totes les persones que han contribuït a la causa de la igualtat i l'erradicació de la violència de gènere al Camp de Morvedre. Crear xarxa és imprescindible per a denunciar la violència i fer costat a les víctimes i ací és possible gràcies a un teixit social compromés i divers.

Des de fa quasi quatre dècades, el moviment feminista ha deixat una empremta inesborrable a la nostra comarca. Hem sigut testimonis de la seua incansable labor organitzant activitats, xarrades, debats, tallers formatius, manifestacions i altres mobilitzacions en commemoració del 8 de març i el 25 de novembre. Volem retre homenatge a les pioneres, les valentes companyes dels col·lectius de dones arrelats al Camp de Morvedre, la seua saviesa i el coratge ens inspiren cada dia. També a altres agrupacions que treballen incansablement en diversos àmbits com l’ecologisme, l’antiracisme o els drets humans, perquè les nostres causes estan connectades i les sinergies que fem són fonamentals en la persecució d’una societat més justa i igualitària.

En l'arribada de la commemoració del Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència contra les Dones, tampoc ens podem oblidar de l'imprescindible paper de l'Àrea d'Igualtat de l’Ajuntament de Sagunt. Al llarg dels anys, l'Àrea ha desplegat un treball integral essencial, brindant suport i atenció a les dones en situacions de violència de gènere, així com a menors. També ha impulsat programes formatius, educatius i preventius en els centres escolars, gràcies a l'incansable esforç de les professionals que han treballat i treballen en ella.

Quan parlem d’eliminar la violència masclista és inevitable parlar d'educació. Agraïm al professorat compromés que, de manera anònima i voluntària, ha impulsat programes de coeducació i d’educació sexual integral. La seua inavaluable labor no sols promou la igualtat i la diversitat, sinó que també exerceix un paper vital en la prevenció de la violència de gènere. Aquestes iniciatives, centrades en desafiar estereotips i fomentar relacions basades en el respecte mutu, es tornen especialment rellevants en dies significatius com el 25 de novembre.

Retem homenatge a aquelles professionals de l’educació que, a través de la seua dedicació, contribueixen activament a construir una societat més justa i lliure de violència masclista.

A mesura que reflexionem sobre els avanços reeixits, reconeixem que encara queda molt per fer. Encara que les dones hem guanyat terreny en drets i consciència, la persistència dels assassinats masclistes és inacceptable. No podem permetre que es negue l'existència d'aquesta violència. Des de 2004, afirmem amb fermesa que la violència contra les dones té un nom: violència masclista, violència de gènere. Aquest problema estructural requereix abordatges socials, preventius i educatius, no sols individuals i penitenciaris.

És indignant que, davant les agressions sexuals que ocupen les notícies, es debata únicament sobre la imputabilitat penal de les persones involucrades. Necessitem discutir quines mesures s'estan implementant per a previndre la repetició d'aquests actes, quins programes educatius s'estan desenvolupant i quins tallers de formació estan disponibles per a professionals de tots els àmbits.

Des del moviment feminista del Camp de Morvedre afrontem les pròximes reivindicacions del 25 de novembre amb l'impuls que ens ha donat tot el treball de les nostres antecessores i la força que ens dona saber que la raó està del nostre costat. Som moltes més les persones, dones i homes, que treballem de valent per a millorar les condicions de vida de les dones, promoure la igualtat entre les persones i construir un futur lliure de violència masclista.

El pròxim 25 de novembre tota la societat del Camp de Morvedre eixirà als carrers per alçar la nostra veu contra la violència de gènere. Ens veiem a les 18 hores a la Tinença d’Alcaldia de Port de Sagunt!.

*Aquest article és una adaptació del discurs de Dolors Llobet Nualart (col·lectiu de Dones de Sagunt “8 de març”) en el lliurament les Medalles de la Ciutat de Sagunt.

Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD