Compromís per una Educació Pública i de Qualitat

Escrito por Josep Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 15 Septiembre 2023 21:02

«Bon dia. De nou encetem un nou curs escolar...». Així començava l'any passat, l'article per donar la benvinguda al curs acadèmic. Per continuar el següent paràgraf: "Fins al moment, el curs a la nostra ciutat ha començat amb normalitat. I crec que eixa és una notícia prou positiva...". Hi era setembre de 2022. Tanmateix, enguany les circumstàncies són altres, allunyades d'eixa estabilitat necessària, fruit d'un intens treball previ, d'anys, i compromés amb l'educació, que aportava tranquil·litat a la comunitat escolar quan estrenàvem de nou, el curs acadèmic.

No obstant això, des de Compromís, per damunt de tot, volem desitjar-vos de cor, un inici de curs 2023/2024, ple d'alegria, activitat i il·lusió per aprendre, socialitzar-se i créixer com a persones per a aconseguir una societat més justa, lliure, critica i en pau.

Començaré per la part positiva de l'inici del curs 2023/2024. Recordant infraestructures i un fum de projectes dels quals nosaltres som responsables i que permet un curs en el qual, pràcticament, no en tenim aules prefabricades a Sagunt, perquè hem anat eliminant-les durant els darrers anys, amb la construcció de nous centres, com l'Institut Nº 5, l'aulari d'Infantil Victoria i Joaquín Rodrigo, l'Aulari d'Infantil de Montiver o les obres del CEE Albanta (antic CEE Sant Cristòfol). Comptem també, amb moltes altres actuacions fetes en molts col·legis, com les de millora enèrgica i confort bioclimàtic, l'eliminació del fibrociment en els centres que restaven (Montiver, Maestro Tarrazona o CIPFP Eduardo Merello). I no oblidem la conversió en nous Centres Públics de Formació Professional de la Laboral (antic Jorge Juan) i l'Eduardo Merello, per una FP de qualitat. A més de tota la política educativa desenvolupada en els darrers anys i els seus vessant orientats cap a la inclusió socioeducativa, per convertir a Sagunt en una Ciutat Educadora. Tot açò ja és vostre, perquè és públic, de tots i totes. Polítiques valentes orientades cap a la Igualtat d’Oportunitats i l’Equitat Social, fent valdre el dret fonamental de l'educació en la nostra ciutat. Polítiques que és responsabilitat, sense dubte, en molta mesura, de la nostra gestió, de Compromís.

Però com he dit abans, les circumstàncies al curs 2023/2024 han canviat i prou. Segons molts sectors de la comunitat educativa ha sigut el pitjor inici de curs que es coneix. Amb una deficient gestió per part de la Conselleria d'Educació marcada per la improvisació, ocurrències i constants errades greus. Caos en les adjudicacions. Mancança de professorat a hores d'ara en alguns centres, alumnat sense professors; problemes en transport escolar, en Xarxa Llibres... A més, en Sagunt hi ha un augment inassumible de ràtio per aula, tant en cursos de primària com de secundària i que no s'aborda per Conselleria com toca.

Tot no és responsabilitat de la GVA, l'equip del PSOE de Sagunt, sembla més preocupat per promocionar-se en xarxes socials, amb conductes que freguen la banalitat que en la gestió educativa. No sabem per què tenen bloquejat la finalització de les obres, des de fa molts mesos, de l'edifici de l'EPA de Sagunt, un projecte nostre. Tampoc sabem res de la Universitat de València, esperem que no siga un bluf electoralista. S'ha anat a fer punyetes aquest estiu el CdT (Centre de formació en Turisme) i del centre de Formació Professional de la Volkswagen no es lluita perquè siga al costat dels nuclis urbans, com va aprovar el ple.

Davant aquest panorama, nosaltres continuarem treballant i lluitant per una educació pública, gratuïta, universal, coeducadora, inclusiva i en valencià, eix essencial del nostre estat del benestar, fonament d'un progrés sostenible i clau per tenir una societat valenciana més lliure, igualitària, solidària, justa i en pau. I ho farem amb coratge. No podem tolerar que es privatitze i mercantilitze l'educació i s'apliquen polítiques discriminatòries, que deixen als xiquets i xiquetes més vulnerables, sense beques de menjador, sense gratuïtat dels llibres de text, amb ràtios a les aules de 30 alumnes i altres tantes mesures que s'encaminen a retallar serveis o professorat que afectaren de cop a l'educació pública, mentrestant, altres centres educatius privilegiats de rendes familiars altes, gaudisquen de prebendes oficials i augment de recursos i beneficis. De cap manera.

Josep Manuel Tarazona Jurado
Membre de l’executiva de Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD