Lili, Lola i Sammy, bon viatge

Escrito por Josep Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 31 Marzo 2023 21:01

Lili, Lola i Sammy han tornat a la mar, al seu medi natural. Lili, Lola i Sammy són tres tortugues recuperades en l'ARCA de la Mar, l'hospital de tortugues de la Fundació de l’Oceanogràfic on les han curat. El retorn a la seua llar va ser la passada setmana, a la platja del Port de Sagunt, com acte de clausura del projecte La Mar de Sagunt: missatge en una botella davant la presència de 300 xiquets i xiquetes dels nostres col·legis i instituts. Un colofó a aquesta fantàstica iniciativa que té entre els seus objectius: fomentar les bones pràctiques en el medi marí i conservar la seua biodiversitat.

Pense que Sagunt, com a Ciutat Educadora, sempre ha d'estar compromesa amb la sostenibilitat i el medi ambient. De fet, tenim una diversitat i una riquesa brutal de vida en els nostres ecosistemes més pròxims. Un dels més importants, absolutament necessari per a preservar la vida a la nostra comarca i el planeta Terra és la mar i els oceans.

És un dret tenir uns oceans plens de salut, però també és un deure de totes i tots, respectar-los, cuidar-los i protegir-los, i per això cal coneixement i sensibilitat cap a l'ecosistema marí, com bé s'indica en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en concret amb l'ODS 14 (Vida Submarina). Per la qual cosa estem molt satisfets d'aquesta campanya de conscienciació marina, gestionada amb la iniciativa de la Fundació de l’Oceanogràfic i a Global Omnium, amb l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant el seu departament d'Educació que ha estat el motor en la gestió del projecte, per part de la institució municipal i no altres, que quede ben clar. Hem aconseguit conscienciar i visibilitzar els problemes que té la nostra mar Mediterrània i tot l'entorn que formen part del seu ecosistema al nostre poble. Tot això no hi hauria estat possible sense la implicació dels professionals de l'Oceanogràfic, de més 14 col·legis i instituts i centenars d'alumnes, del CEFIRE de Sagunt i del professorat implicat que han participat i han treballat de manera cooperativa. El seu colofó ha estat la classe magistral sobre tortugues marines i el seu entorn, el passat dia 23 de març en la plaça de la Concòrdia. I per descomptat, retornar les tortugues al seu hàbitat natural, coincidint pràcticament amb el Dia Mundial de l'Aigua.

“La Mar de Sagunt: missatge en una botella', doncs, és un projecte col·laboratiu, d'Aprenentatge Servei a la Comunitat, fruit de la Responsabilitat Social Corporativa de dues entitats i la implicació de l'àmbit educatiu de Sagunt, coordinat pel Departament d'Educació, amb uns resultats molt positius. Aquest projecte que comença en 2020, es va paralitzar per la pandèmia, però com que volíem que tornara l'alegria i la il·lusió amb més força que mai a les escoles, el meu company, el regidor d'Aigües de Sagunt: Pepe Gil Alcamí, va insistir i tots plegats, treballarem per un món marí ple de vida.

El procés d’aquest segon intent que va començar a la fi de 2022, ha consistit en una campanya de conscienciació marina per protegir així la biodiversitat, en la qual dues grans ampolles dins de dos baguls viatgers que les contenien, quaderns de bitàcoles i materials didàctics que anaven passant pels col·legis i instituts vertebrant la nostra localitat.

Pense que ha estat una boníssima activitat educativa, sols calia veure la cara dels xiquets i xiquetes durant la classe magistral i la solta definitiva de les tortugues. La veritat que hi ha alguna cosa de màgic en tot açò. Vaig tenir l'oportunitat de donar suport a la tortuga Lola uns instants, entre les meues mans i dipositar-la en la sorra de la platja, perquè després d'uns moments d'incertesa, decididament, es fonguera amb les ones de la mar i desapareguera davant la crida de Posidó. Fins i tot sentí a la meua mà l'energia que em va transmetre la Tortuga Lola, una energia summament intensa que em va aborronar i fer-me sentir part d'un tot. La conclusió que en podem traure de tot açò és que: o respectem la nostra biodiversitat i els nostres ecosistemes o no hi haurà un futur esperançador per a la nostra supervivència com a espècie.

Josep Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD