Imprimir esta página

L'Ofrena

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Jueves, 16 Marzo 2023 21:01

Dins del calendari festius de les Falles hi ha un moment que és d’especial sentiment: l’Ofrena de les falleres i fallers a la Mare de Deu dels Desamparats.

Enguany fa 100 anys de la Coronació de la Mare de Déu dels Desamparats però l'origen de la devoció a la Verge dels Desemparats està llavors, íntimament unida al naixement en 1410 del primer hospital de «bojos» del món, conegut com a «Hospital de Ignoscents, Folls e Orats».

La institució hospitalària va ser posada sota el patronat de la Mare de Déu. La seva imatge amb el cap ajupit mirant als malalts (que diversos estudis daten de 1414) va derivar en el nom de la «geperudeta».

Un Real Privilegi del Rei Ferran el Catòlic rubricat el 3 de juny de 1493 va decidir que a partir d'aquest moment la imatge fos intitulada com «Nostra Dona dels Desamparats».

A Sagunt la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats i Sant Roc de Morvedre es fundà amb butlla de 13 de febrer de 1759 signada pel Papa Clement XIII, en què concedia gran nombre de gràcies i indulgències als confrares i devots, sobretot en els dies de la Mare de Déu dels Desemparats, Tots Sants, Reis Mags i Purificació de la Nostra Senyora.

El 21 d'abril de 1885, el papa León XIII va concedir una Butlla pontifícia per la qual nomenava patrona de València a la Verge dels Desemparats.

Aquest any es commemora el centenari de la Coronació Canònica de la imatge de la patrona de València, una iniciativa del llavors arquebisbe de València, cardenal Enrique Reig i Casanova, autoritzada el 15 d'octubre de 1921 pel papa Benet XV. Va ser el 12 de maig de 1923 quan va tenir lloc la cerimònia de Coronació Canònica de la Verge dels Desemparats en el Pont del Real davant una multitud de valencians.

Però des de quan és realitza l’ofrena de flors a la Verge dels Desemparats? En 1941,unes Clavarieses van depositar en la Basílica, rams de flors a la Verge, acompanyades també per unes xiques vestides de llauradores i cobertes amb mantilles.

L’any 1943 la Falla Sant Vicent – Periodista Azzati Padilla, la fallera major de la comissió Donya Paquita Pérez, va acudir a la Basílica a portar-li un ram de flors que la comissió li havia regalat a la Geperudeta acompanyada de la seua Comissió i de la banda de música de Massarojos en 1943.

L’Ofrena de 1946 va suposar la primera vegada en la qual s’iniciava una convocatòria oberta a totes les comissions i falleres, això si, de l’àrea metropolitana de València.

A Sagunt i les seues falles és la Junta Fallera de Sagunt la que en l’exercici 1975-1976 en la que és van aportar novetats com la “nit d’albaes” en ambdós nuclis de població, les competicions esportives, l’exposició del “ninot indultat”, la mascletà municipal i l’ofrena de flors. Es van suprimir els nomenaments de “Dama del foc”, de la “Poesia” i de la “Flor”. Amb un cens de 1200 fallers és creen els estendards fallers i s’imposa la vestimenta fallera.

La devoció i la festa sempre està relacionada. Les festes actuals, les falles actuals, tenen un calendari basat en Sant catòlics... Sant Josep, els Desemparats... i això és un fet que fa que el lligam festa/religió sempre vaja junt de la mà, i sempre podem vore a gent de tots els pensaments fent l’Ofrena per un sentiment, per una devoció.

Albert Llueca i Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morvedre