Imprimir esta página

UV Sagunt

Escrito por Àlex López Lázaro
Viernes, 03 Marzo 2023 21:03

El benestar ha de ser un objectiu individual i una meta col·lectiva, com ja arreplegava la Constitució de 1812: «tot govern ha de treballar per la felicitat del seu poble, perquè el fi de tota societat política és el benestar dels individus que la componen».

Qualsevol que visitara Sagunt abans del 2015, veuria una ciutat aturada, una ciutat abandonada, una ciutat on no hi havia oportunitats per a invertir, inclús molt més, les empreses que hi havien s’estaven plantejant anar-se’n, com malauradament va ser el cas d’algunes. Era una ciutat “en coma”. Afortunadament a l'any 2015 van bufar vents de canvis amb l’arribada de Compromís a l’alcaldia, vents que volien tornar a posar a la nostra ciutat al mapa, una ciutat estratègica amb un gran potencial econòmic, cultural, social, intel·lectual i una història diversa.

A l’àmbit econòmic van arribar importants empreses a Parc Sagunt I: Mercadona, Crown, Importaco, Grupo Arnero, Disfimur... En la part del patrimoni, la nostra ciutat passà a formar part de la Xarxa de Juderies Espanyoles “Camins de Sefarad’’, i vam ser Patrimoni de la Humanitat. Es van recuperar grans espais de la nostra història industrial com la Nau de Tallers, el museu industrial recentment inaugurat, es van reclamar millores al patrimoni històric de Saguntí, aconseguint algunes però insuficients encara. Aquests fets han estat fonamentals per a que Sagunt haja sigut triada com a nova seu universitària. En l’àmbit social i recreatiu es va crear el sender blau, es va comprar un nou espai per a tenir un Casal Jove a Sagunt. En l’àmbit educatiu es van fer tots els tràmits per a tenir l'IES nº 5, es van acabar els barracons... També es van fer avanços en matèria de tecnologies, fent l’administració més accessible. Es van dignificar espais de la ciutat, es van fer inversions en Almardà i Baladre... Tot això va fer que Sagunt tornara a ser la ciutat que mereix ser, no obstant ens faltava aconseguir instal·lacions universitàries a la nostra ciutat.

Ara hem aconseguit un pas més per a la ciutat. Per fi les negociacions que des de 2015 s’estaven produint per part de Compromís per Sagunt amb universitats com la UPV o la UV, han donat els seus fruits. La UV tindrà una seu, un campus, a la nostra ciutat. Si bé no està clar quines disciplines s’impartiran o el lloc concret on s’instal·larà, sabem que hi haurà “UV Sagunt’’ com també hi ha a Burjassot o a Gandia. Això consolidarà a Sagunt com un punt neuràlgic de desenvolupament a tots els nivells junt amb el desenvolupament industrial, el món de la logística o la investigació del patrimoni històric.

Una ciutat històrica com la nostra amb tres mil anys d'història i una població que volta els 70.000 habitants, requereix d'una seu universitària on es puguen impartir estudis com Història o Ciències Econòmiques, que són disciplines amb molta relació amb la nostra ciutat. No obstant això, hem de saber que una seu de la Universitat de València a Sagunt implica portar formació de qualitat, una formació que volem que es desenvolupe en els diferents nivells, amb graus, màsters, investigació i innovació, i amb la que es pose en valor la nostra cultura, el nostre patrimoni i la nostra diversitat.

No hem d’oblidar tampoc que aquesta nova seu ha d’instal·lar-se en un lloc que vertebre tota la ciutat, un lloc accessible i de gran qualitat, perquè Sagunt té molt de potencial històric, arqueològic, industrial i econòmic que ara hem de potenciar, cuidar i preservar.

Àlex López Lázaro
Secretari d’organització de Compromís Sagunt