Cor Corprés

Escrito por Maria Josep Soriano i Escrig
Viernes, 17 Febrero 2023 21:05

Moltes voltes el discurs polític, també el municipal, ens ofereix la possibilitat de mostrar el nostre tarannà respecte a temes globals com el canvi climàtic, la violència masclista, les migracions... Així, quan es porten mocions al ple sobre estos temes, els regidors i regidores hem d’eixir a defensar la nostra postura, la nostra visió del món. I sí, encara que no siga un tema que ens afecte a nivell local, ens dona l’oportunitat de sentir-nos ciutadans del món o no. En tot cas podem, en eixos moments, representar la veu de les persones de la nostra ciutat que així ho viuen, i no sols de parauleta en una xerrada a la plaça o al bar, sinó mitjançant accions concretes en associacions, participant en campanyes o manifestant-se.

Em dol personalment com a regidora de Cooperació Internacional que constantment un regidor d’aquest ajuntament qüestione el pressupost de la meua regidoria. L’argumentari de que es gasten diners ajudant a altres països, els anomenats de “tercer món”, en compte d’atendre les demandes del nostre poble, em sembla una falta de sensibilitat cap a la resta de la humanitat, i ja cansa, doncs estos projectes són fiscalitzats amb absoluta transparència per l’ajuntament i insinuar que es malbaraten recursos em sembla una falta de respecte als treballadors i treballadores que fan la seua feina amb total eficàcia.

Aquest regidor diu que tots els partits - menys el seu, clar- prefereixen ajudar a tercers països abans que millorar les condicions i serveis dels ciutadans que paguen els seus impostos, i això, com tots poden comprovar és absolutament falç. Sols un 0’12% del pressupost total de l’ajuntament es dedica a cooperació internacional i comptant que es puguen convocar subvencions de concurrència competitiva i esgotar la partida, que no succeeix a vegades. Tots sabem, ell inclòs, que la nostra població més vulnerable està atesa per uns Serveis Socials força competents, una regidoria d’Educació pendent de cada xiquet i xiqueta, una àrea d’Igualtat exemple per a altres municipis, uns programes mediambientals consolidats i reconeguts... D’això, n’hauríem d’estar orgullosos: de treballar, des de la municipalitat per una consciència social i democràtica que respecte els drets humans i intente, des d’accions concretes, gestionar els recursos per a minvar les situacions de risc social en la nostra població i al mateix temps, despertar la sensibilització cap a situacions, potser llunyanes en l’espai però properes a nosaltres perquè com essers humans que som, colpeixen el nostre cor.

Clar que queda molt per fer perquè les desigualtat socials són força complexes i tenen un substrat educatiu, cultural i emocional on és difícil aplegar. Com a regidora crec que és el meu deure contribuir a donar veu i lluitar per les causes socials més desfavorides i injustes, siguen locals o globals. Com a persona, admire la generositat de les ONGD i associacions que estan treballant en primera línia i constantment, no sols quan n’hi ha una emergència humanitària com ara la de Turquia i Síria.

Per acabar em pregunte fins a quin punt som ciutadans del món o sols, ciutadans del lloc on vivim?, «Homo sum, humani nihil a me alienum puto» deien els clàssics: «humà soc i res humà m’és aliè», la desgracia que uns pateixen, encara que siga a l’altre costat del món, també m’afecta, perquè són persones com jo, amb somnis i necessitats, per això és un deure moral i ètic ajudar els que més pateixen, amb independència de la regió geogràfica o el color de la seua pell. Si voleu informar-vos i/o contribuir a pal·lair els estralls de l’emergència humanitària causada pel terratrèmol de Turquia i Síria podeu consultar la web: https://coordinadoraongd.org/2023/02/terremoto-en-turquia-y-siria-una-crisis-humanitaria-sobre-otra/

CORPRÈS: Estupefacte, colpit d'una emoció intensa.

Maria Josep Soriano i Escrig
Regidora de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD