Dreta, justícia i democràcia

Escrito por Àlex López Lázaro
Viernes, 30 Diciembre 2022 21:02

El CGPJ (Consell General del Poder Judicial) porta ja 4 anys caducat, el mateix temps que es porta parlant de la necessària renovació dels seus vocals que aquest mes de desembre han complit nou anys en el càrrec.

L'actual CGPJ es va conformar el 4 de desembre 2013 amb 20 vocals, tot i que actualment en són 18, doncs un d'ells, Rafael Fernández Valverde, s'ha jubilat i una altra, Victoria Cinto, ha mort. A estes circumstancies cal sumar la dimissió de Carlos Lesmes com a president del Consell i del Tribunal Suprem (TS) el passat 9 d'octubre. Tot i la delicadesa de la situació esta encara podria empitjorar més doncs el president interí de l'òrgan, Rafael Mozo, també es jubilarà l'any que ve.

Les causes d’esta falta de renovació dels òrgans judicials són, al meu parer, la voluntat del PP d’aconseguir via judicial el que no va poder aconseguir a les urnes: protegir-se dels seus propis casos de corrupció gracies a la ostentació del poder executiu i del legislatiu. Cal destacar la poca altura d'Estat que posa de manifest amb esta forma d’actuar, ja que no ha volgut renovar als vocals del CGPJ que actualment són de majoria conservadora. Això es deu a la visió patrimonialista que tenen de l'Estat, una visió que no és únicament la del fugaç Casado o la del suposat moderat estadista de Feijóo, sinó que també la van mostrar Aznar i Rajoy en el passat. La dreta ''democràtica'' a Espanya mai ha acceptat que l'esquerra governe, no ho van acceptar ni amb Felipe González, al qual ara lloen, ni amb Zapatero, ni molt menys ho anaven a acceptar amb el, segons ells, perillós “ven-pàtries” Pedro Sánchez.

La qüestió és que a dia de hui i després de mil i una excuses del PP, cadascuna més absurda que l’anterior, el CGPJ té el mandat caducat. Les excuses per les quals el PP no vol renovar són milers, però la conseqüència més preocupant és la degradació de les institucions.

Més enllà de tot això hauríem de preguntar-nos si no toca canviar la manera de triar als i les vocals del CGPJ, adequant aquest procediment a una realitat que ja no és bipartidista, com era quan es va idear este sistema, i si no tocaria començar a despolititzar la justícia. Això no vol dir que els jutges trien als jutges, com diu el PP, perquè, aleshores, el que passaria seria que els jutges conservadors triarien a jutges conservadors. Al meu parer, més aviat, caldria tractar de garantir una diversitat d'orientacions en els magistrats, perquè no foren partidistes. No ens oblidem: les lleis s'interpreten, i en aqueixa interpretació entra l’orientació ideològica de cada jutge o jutgessa, això és normal i legítim, el que no és normal ni legítim és que el carnet del partit marque el sentit de la decisió d’un tribunal.

El problema, però, no acaba ací. Este mes de desembre el tema va saltar pels aires quan el TC va paralitzar, per un recurs que presentà el PP a la reforma legislativa per renovar el Poder Judicial i així poder, també, renovar el TC: canviant les majories de tres cinquens necessàries per a canviar els magistrats d'este mateix tribunal. Esta paralització ha assentat un perillós precedent, doncs mai abans s’havia declarat com inconstitucional una llei abans de ser aprovada, i per tant s'ha vetat el procés legislatiu i de debat democràtic al Senat. Una mostra més de la politització de la justícia per part del PP. El que ha passat amb el Constitucional és tan greu que fins i tot el CGPJ, de majoria conservadora com el TC, ha criticat al màxim intèrpret de la Constitució Espanyola perquè no en pot decidir sobre la renovació del TC quan hi ha tres magistrats amb el mandat caducat.

Com a conclusió, el que tenim ara és un Partit Popular irresponsable, que fa pinça amb el CGPJ i amb un TC força polititzat, per a torpedinar les accions d'un govern, protegir els seus corrupteles i mantenir-se en el poder de manera vetlada, portant les institucions a un nivell de degradació mai vist en els últims trenta-cinc anys.

Àlex López Lázaro
Secretari d’Organització de Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD