Iberdrola i Volkswagen depreden el territori

Escrito por Acció Ecologista Agró
Lunes, 05 Diciembre 2022 12:34

Les notícies sobre les necessitats de terrenys per a plaques solars, que comporta la fabrica de bateries de Volkswagen, preocupa en sectors de la societat. Un acord entre presidència de la Generalitat i Iberdrola tractava de tancar el tema per damunt de l’Ajuntament. Ara, s'ens presenta a consulta publica la declaració de la giga-factoria com a Projecte Territorial Estratègic, per tal de rebre tota classe de beneficis fiscals i administratius. Diu la declaració que la giga-factoria necessitarà 2.850 Gwh/any d'energia renovable, i presenta un plànol del municipi amb ocupacions per plaques solars en Gausa i Montíver. Però la declaració no informa sobre quants metres quadrats ocuparan les plaques solars. Veient el plànol, i considerant que només proporcionaran 240 Gwh/any, ni el 10% del total, el impacte sobre el nostre municipi es enorme i desproporcionat.

Estem disposats a sacrificar els terrenys agrícoles que ens queden? Sabem que el mercat no valora l'activitat agrària, però hem de pensar en la nostra sobirania alimentària en uns temps convulsos com els que vivim. La transició a les energies renovables no pot fer-se sacrificant milions de metres quadrats de zones agrícoles, amb arbres en producció que ens ajuden a la captació del CO2.

Estem parlant del 10% de l'energia necessària per a la giga-factoria, i ens preguntem d’on vindrà l’altre 90%. Iberdrola ja te preparades altres zones de l’interior en pobles com Cofrentes, Villena i altres. També als pobles de l’interior de Castelló estan en marxa projectes de plaques solars. El missatge a aquests pobles és molt clar: “poseu els terrenys que nosaltres posarem les fabriques.” Tota l’energia produïda a l’interior circularà per les noves autopistes elèctriques com les MAT (Molt Alta tensió), amb torres de més de 75 metres d’alçada, i que ha provocat la protesta als pobles des de Morella a Almassora. i de Bejís a Viver, en l’Alt Palància. El missatge es completa amb l’anunci, repetit com un mantra, de la creació de milers i milers de llocs de treball: “deixeu els pobles i vingueu açí.” La contribució al despoblament dels pobles d’interior està servida.

No és un projecte sostenible el que s'ens presenta. Si les altres grans empreses de Sagunt, intensives en el consum d’energia elèctrica com Sidmed, se posaren a instal·lar plaques solars fora de les seues parcel·les, què quedaria del territori?

En estudis fets a la Universitat de Saragossa, per part de l’Institut CIRCE, calculaven que la transició energètica prevista en España amb les energies renovables de plaques solars i aerogeneradors, suposaria la ocupació d’un territori equivalent a tota la Comunitat Valenciana.

La promoció de les energies renovables és molt necessària en el context actual, però no pot fer-se destruint recursos imprescindibles. Hi han altres zones amb sòl industrial, logístic i comercial actiu, aparcaments per automòbils o, fins-i-tot, el cobriment de quilòmetres d'autovies, com esta fent-se a França, on podrien instal·lar-se les plaques fotovoltaiques, però sembla que s'adopta l'alternativa més fàcil i destructiva.

L'autoconsum industrial amb plaques ens els sostres de les naus es inexistent en la comarca, i l'urbà no acaba d'arrancar, no té els incentius suficients. Ací podria fer-se molt. Hem de començar per ahí.

No podem continuar amb totes les activitats econòmiques que fem ara, intentant que totes funcionen amb electricitat renovable. Però és que l’electricitat només representa el 20% del consum energètic global. No tenim territori suficient i, possiblement, matèries primeres tampoc. Estem topant amb els límits del creixement i cal replantejar-se les nostres prioritats.

Acció Ecologista Agró

 

 

SUCESOS

SALUD