Que no s’apague la llum

Escrito por Cristina Rodríguez Díaz
Viernes, 18 Noviembre 2022 21:00

L’existència de la violència masclista és un fet que no només es recorda, malauradament, el 25 de Novembre. És un fet que està ben viu tots els dies i que ens arriba pels mitjans de comunicació i per les xarxes socials. Esta data, però, ha de servir també per continuar conscienciant i reflexionant sobre el camí fet i tot allò que ens manca per fer per posar fi a eixe terrorisme que ens mata, que ens maltracta, que ens insulta i ens humilia.

Per eixe motiu, cal recordar posar en valor i en coneixement de tota la ciutadania el treball que des de l’àrea d’Igualtat ve fent des de fa 18 anys. Sagunt és una ciutat pionera en la defensa de la igualtat i de lluita contra la violència de gènere. Fou de les primeres àrees d’Igualtat d’un ajuntament que es crearen i comptem amb personal tècnic especialitzat en diferents disciplines, per poder atorgar una atenció integral a totes les víctimes de gènere.

Eixe equip humà està altament qualificat i té una gran experència, assolint en moltes ocasions l’atenció a persones de fora de la nostra ciutat, prioritzant per damunt de tot l’atenció a les víctimes, siguen d’on siguen, vinguen d’on vinguen. Amb eixe esperit, les lleis valencianes dels darrers anys en esta matèria han impulsat els Centres Dona 24 hores, per arribar a les poblacions més menudes i zones rurals que no compten amb serveis com els que hi tenim a Sagunt.

Recentment, la llei ha atorgat les competències en atenció a la Generalitat, deixant a ciutats com la nostra sense poder prestar eixe servei tan necessari. No s’entén com, ara, des de Sogorb, presten l’atenció a tota la nostra comarca i, en concret, a una ciutat tan gran com Sagunt, quan ja teníem eixe servei municipal, funcionant amb molta eficàcia, fruit de la gran formació i experiència de l’equip de l’àrea. A més, el Centre Dona 24 hores està gestionat en estos moments per una empresa privada, la qual cosa no garanteix la capacitat i els mèrits que sí s’exigeixen en el sector públic.

Vista la problemàtica específica de la violència masclista i la seua importància, els serveis que atenen a les víctimes no haurien de dependre orgànicament dels Serveis Socials municipals, un departament molt important i amb moltes tasques de gran importància per a la ciutadania, sens dubte. Però el tema del que parlem, la Igualtat, ja té una entitat més que pròpia i hauria de ser un departament propi, independent, amb un pressupost, personal i mitjans suficients per assistir a les persones afectades. El Departament d’Igualtat hauria de ser independent orgànicament i la seua acció, com no, hauria de tindre una trascendència transversal en totes les àrees del nostre ajuntament per garantir l’èxit de les seues accions.

En Sagunt no només s’atenen a les víctimes, sinó que es fan accions molt específiques d’educació i conscienciació de la ciutadania. Fruit del treball del departament, s’aprovarà pròximament, el tercer Pla Municipal d’Igualtat de Gènere, una altra acció de la que som pioners, sense oblidar el nostre Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere o el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament, que s’aplica internament als treballadors i treballadores de la nostra administració local.

La violència, però, continua. Ho hem de recordar hui i tots els dies de l’any, perquè persisteix i es resisteix a desaparèixer per sempre. Cal una unitat de tota la societat i de les forces democràtiques i igualitàries -qui s’esborre, ja sabrem de quin costat estan-. Cal una coordinació de totes les administracions i cal millorar la normativa i la legislació, tenint en compte els casos d’èxit, com el de Sagunt, perquè puguen continuar atenent a les víctimes, com s’ha fet des de fa quasi dos dècades i que a tantes dones i famílies han donat llum i esperança en els moments més foscs de la seua vida.

Cristina Rodríguez Díaz
Representant de Compromís al Consell de la Dona de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD