El llatí i el grec, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Escrito por José Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 05 Agosto 2022 21:00

Quan era una mica més jove, després d'acabar el curs acadèmic, una de les lectures que més rellegia a l'estiu, era: Memòries d'Adrià, de Marguerite Yourcenar. Em costava molt passar de les primeres pàgines, però després gaudia a muntó de la seua lectura. Tal volta, per què deixava lliure la meua imaginació pels indrets iberoromans de Sagunt i els convertia en els escenaris on es desenvolupaven els esdeveniments de l'obra. Animula Vagula Blandula... i la meua imaginació volava. Tancava els ulls i transformava en escenaris on es desplegava l'obra, el castell, el temple de Diana, el circ i el teatre romà o el trencatimons del Grau Vell, per on hi eren els Adrià, Antínous, Marc Aureli...

Tal volta, siga un dels molts motius d'estimar la cultura clàssica. Per això i per estima a la nostra història, el nostre patrimoni i el nostre llegat cultural, i per descomptat, al nostre poble, el passat 28 de juliol, en el Ple de l'ajuntament de Sagunt, vam dur la nostra "proposta d'adhesió a la PNL presentada en el Congrés dels Diputats relativa a la declaració del llatí i del grec com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO i com a manifestació representativa de patrimoni cultural immaterial". Proposta feta pel grup COMPROMÍS en forma de moció i aprovada per unanimitat. De nou, des de COMPROMÍS manifestem, en aquest cas en el plenari de l'ajuntament, la necessitat de salvaguardar el llegat clàssic i ens sentim en l'obligació de conservar tot aquest moviment cultural al voltant de la cultura clàssica, que tant ha beneficiat i projectat al nostre poble, tant culturalment, socialment com econòmicament.

Crec que sense COMPROMÍS tot aquest fenomen de convertir a Sagunt en un referent dins de l'àmbit de la cultura clàssica, el resultat seria molt marginal o no existiria. I tot perquè estimem de cor el nostre poble, els nostres orígens i la nostra identitat. Recordem, sense anar més lluny, per exemple, els inicis de l'aula didàctica de Cultura clàssica de la Domus Baebia o el Festival de Teatre Grecollatí, gràcies al mestre i estimat Manolo Civera, tot un referent en molts àmbits culturals, educatius, socials o de recerca que és mereixedor per ser anomenat fill predilecte de la Ciutat de Sagunt.

Sagunt, doncs, ha sigut i és l'epicentre de la presència i (per)vivència del món clàssic i un referent de la didàctica de la Cultura Clàssica pel suport a les activitats educatives i socioculturals que al voltant d'aquesta matèria es realitzen en la ciutat. Som un referent davant altres comunitats de l'estat i països d'Europa.

Recordem que Sagunt va ser declarada per les Corts Valencianes en febrer de l'any 2016 com a Capital Valenciana de la Romanització, per motes causes, entre d'altres perquè de Sagunt van parlar en llatí historiadors o poetes clàssics com són Tito libi, Polibi, Plini, Marcial, Juvenal o Frontó.

O perquè tenim un inabastable patrimoni arquitectònic amb nombrosos jaciments arqueològics i el llegat històric i sociocultural del nostre avantpassat iberoromà únic que cal fer valdre i potenciar-lo. Som un poble que estima la cultura i les llengües clàssiques i viu la romanitat, amb l'ús quotidià de llengües romàniques.

Per tot açò, resulta necessari donar suport al procés d'internacionalització recollit en la P.N.L. aprovada en febrer de 2019 en el Congrés dels Diputats, també per unanimitat, relatiu a la declaració del llatí i del grec perquè, com he dit, siguen declarants patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO, procés al qual estan en vies de sumar-se el Parlament de Grècia i altres països, com Xipre, Portugal, França, l'Equador i Mèxic.

Crec, que la nostra humil aportació, mitjançant la nostra moció, contribueix a posicionar en un lloc destacat i conegut en l'àmbit de la Cultura Clàssica. Per altra banda, ens ajudarà a continuar impulsant el nostre projecte de Sagunt, Patrimoni de la Humanitat, en el que estem treballant mitjançant el Consell Assessor que presideix Quico Fernández.

A Sagunt, com a la resta del món, la cultura clàssica i el llatí i grec, van ser espais i llengües on es van forjar el pensament i els valors democràtics de la nostra societat actual. Preservem aquest immens patrimoni.

José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD