La nit més cara mai vista a Segart

Escrito por Héctor Orón Martínez
Jueves, 04 Agosto 2022 16:53

Aquella torrida nit del més d’Agost de 2022, els festers de Segart havien preparat una gran festa, la orquesta Twister de Montecarlo venia per primera volta a visitar el poble. Un autobus vingue dels pobles de la comarca, i tot marcava que anava a ser una gran nit.

La orquesta arrancà la nit, el xiringuito no parava de servir copes, els barrils de cervesa volaven, i l’alegria s’apoderava de la plaça del poble. Families, majors, menuts, joves, tots plegats passavem una gran vetllada.

A l’arribada del descans, cap a les quatre del matí, la gent aprofita per demanar més beguda i per anar desocupar la ja consumida, les parelles s’amaguen per la muntanya en l’intent de trobar una mica d’intimitat.

Al arrancar la segona part, després del descans, em vaig girar i vaig mirar cap al calvari, una flama assomava per darrere de les cases del poble, d’un color roig viu apagava la vida dels matolls i la flora de la zona. Els meus ulls no donaven crèdit, tot va passar molt ràpid, al girar la mirada cap a la plaça a la veu de “foc, foc!” l’alcalde es tirava les mans al cap i plegava a la més santa divinitat.

Mentre jo m’afanyava per juntar a la meua família i agafar el cotxe lo més ràpid possible per sortir d’aquell infern, la gent, incloent families amb menors, pujava al calvari, tant per fer front al foc, com per satisfer la seua curiositat. Una parella que passava per la zona comentava que havien vist el foc, pero confirmaven que a l’altra banda del calvari no havia fet acte de presencia. Un dels festers coneixedor del seu poble va confirmar que havien votat la verja del cementeri i amb la goma que allí havia van fer front al foc.

Aquell precis moment, el camió dels bombers feia acte de presència davant la dificultat de creuar entre cotxes i formigoneres indegudament aparcades a l’access del poble. Els vaig informar que tot semblava que el foc havia estat control·lat i les divinitats havien escoltat les plegaries de l’alcalde. Gràcies a la neteja previa de la pujada al calvari i la falta d’aire, havíem tingut la sort de que el foc no s’escampara. De tota manera, el camió va aconseguir aplegar a les escales del carrer major que pujen cap al calvari, alli van traure la goma i van pujar fins dalt per perimetrar l’incendi. La guardia civil feia acte de presencia i interrogaven al personal intentant averiguar la causa del conat. Aquesta volta el poble estava salvat, però que haguera passat si el foc no s’arriva a control·lar?

Acomiadant els bombers, i agraint-los la feina, el camió no podia passar entre la formigonera i el cotxe aparcat. Entre dos bombers i jo mateix vam tindre que menejar el cotxe uns centimetres per a que els bombers tornaren a casa. Al rodaor, l’autobus no deixava rodar a ningú i les eixides amb un parell de vehicles estaven saturades, per sort la festa continuava com sino hagués passat res.

Mentre els politics llancen diners a mans obertes a les oficines de canvi climàtic, no veig que hi hagi cap campanya de conscienciació i educació sobre els incendis, només quan ja es massa tard apareixen als noticiaris. No veig que es netejen les muntanyes, ni veig els plans de prevenció d’incendis. Aquesta volta ens ha tocat la loteria, nomes pensant en tot el que es podia haver perdut si aquells avispats veins no hagueren actuat amb premura, pero cal analitzar aquest event i prendre mesures per evitar que això no torne a passar, entre altres accions a prendre, jo sugeriria les seguents:

- Assegurar l’entrada i sortida al poble pels serveis d'emergència i veinat.
- Mantindre la muntanya neta quan més torrit es l’estiu.
- Educació i conscienciació d’actuació front incendis tant del veinat com dels visitants.
- Acordonament de les zones de risc mentre es fan events al poble.
- Establir un protocol d’avís al veinat en cas d’incendi i promocionar-ho entre el veinat.
- Crear un plan anti incendis, amb manteniment de talla focs, punts d’abastiment d’aigua, on trobar gomes per apagar incendis, etc...

Héctor Orón Martínez

Modificado por última vez en Jueves, 04 Agosto 2022 16:58

 

 

SUCESOS

SALUD