#wikimorvedre: Setmana Santa a Morvedre

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Miércoles, 13 Abril 2022 21:04

Segons ens conta Civera (2012), “En els últims vint anys la localització de documentació sobre la Passió a Sagunt, la seua transcripció i publicació, la relectura de la informació, la seua ordenació i contextualització ha permés construir un relat que s’adiu amb les concepcions històriques acceptades.

Al llibre de la Setmana Santa Saguntina dels anys 2008 i 2009 vaig fer una proposta de temporalitat de la història de la Passió Saguntina que abasta set segles i al llarg dels quals la Festa fou protagonitzada fonamentalment per tres institucions: Els beguins del tercer orde de Sant Francesc (1319-1492), la Confraria de Perayres, Baxadors e Apuntadors (1493-1566) i la Confraria de la Sang (1566-actualitat). La proposta evolutiva implicita una de les tesis que defense al Morvedre hebreu: la festa de la Passió de Sagunt és fonamentalment una obra de conversos de jueus.

El primer període institucional, els usos de beguins, s’allargà durant 183 anys. El segon, la confraria de Peraires, és el més curt, tingué una duració de 73 anys. El tercer, la Sang, ha perdurat fins ara 434 anys.

El segon període el coneixem poc i era fonamental aconseguir inform ació perquè permetria enllaçar els fets anteriors amb els posteriors. De la Confraria de Perayres, Baxadors e Apuntadors coneixem els estatuts i sabem que establiren la seu en la sinagoga repristinada com a capella del Corpus Christi. Chabret, que desconeixia el document esmentat, assegurà que la Confraria de Disciplinants fou la que ocupà la sinagoga, perquè ben segur llegiria als documents desapareguts que la processó de la Festa es deia de disciplina, i això li féu intuir que s’instituí amb l’expulsió dels jueus l’estiu de 1492.

Es quedava curt, però, perquè la Confraria de Peraires, que Chabret desconeixia, heretà l’ús de la disciplina dels beguins que a Morvedre es remunta a l’any 1318. El Cronista desconeixia també que la Confraria dels Peraires estava sota l’advocació del Corpus Christi, festivitat global de l’Església. Com podem observar encara en el Corpus de València, la processó és un seguit de roques (escenes bíbliques) que sintetitzen la història de l’Església. Doncs els peraires de Morvedre portarien en la processó del Corpus de Morvedre almenys dues roques: els Apòstols i la Crucifixió perquè són les referenciades documentalment. De la Confraria de Peraires, però, no coneixíem fins avui cap nom de confrare, ni cap document que ens permetera aproximar-nos als peraires que repoblaren la Vilanova.”

És una visió nova respecte a la celebració de la Setmana Santa a Morvedre sumant-li així més d’un segle més respecte a la data, 1492, que s’agafa de referencia.

Esta Confraria moderna, des de 1492, és la que ens queda hui en dia. Un Confraria d’homes la qual ha rebut amb el seu cinquè centenari la Medalla d’Or de la Ciutat de Sagunt. Així com en 2004 el títol de Festa d’Interès Turístic Nacional.

Molts és sorprenen d’estes distincions sent sols d’homes però en 1992 Margarita Pin (PSOE), assenyala el difícil que pot ser entendre per a algunes persones, el que un Ajuntament a la fi del segle XX i amb importants problemes, es reunisca per a atorgar una medalla d'or a una Entitat, com si fóra una cosa d'un altre segle, no obstant açò els membres de la Fundació Municipal de Cultura, han considerat oportú ressaltar la funció i mèrits d'una Entitat tan profundament arrelada en els costums ciutadans de Sagunt, com és la Confraria de la Puríssima Sang.

Destaca que poques Entitats poden comptar amb tan llunyans signes d'identificació i la massiva resposta ciutadana de fa tantíssims anys, la continuïtat en la trajectòria de l'expressió popular de la fe dels misteris de la passió, la consolidació d'un innegociable teixit social d'adhesions que àdhuc romanen vius i que donen un peculiar to festiu i comunitari a la Setmana Santa Saguntina. I el mateix argument esta a dia d’avui damunt de la taula.

Albert Llueca i Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD