Imprimir esta página

No hi ha progrés sense protecció del Medi Ambient

Escrito por Albert Oliver Sáez
Viernes, 28 Enero 2022 21:01

Arriba l’última setmana de gener i ens tornem a trobar dins d’una època de l’any on es celebren diversos dies reivindicatius tant a nivell internacional com local, on el principal argument és la defensa del medi ambient. El passat dimecres estiguérem a un meravellós espai pedagògic del nostre país celebrant el Dia Internacional de l’Educació Ambiental: el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana – CEACV (únic centre que hi ha al nostre territori). Sempre que hi soc allí em venen records de les excursions amb el col·legi i dels primers contactes que vaig tenir amb la Marjal dels Moros. Un parell de pardalets que estaven debatent o preguntant-se què feien tants homínids per allí em recordaren amb el seu cant com de desconnectats estem a la ciutat de la natura. La contaminació acústica, ambiental, visual, ens impedeix ser conscients en el dia a dia que vivim rodejats de paratges naturals d’incalculable valor.

Per davant tenim més dies com el de demà d’Acció Front al Calfament Terrestre, i dos més en els que diverses activitats promogudes per AE-Agró tindran especial protagonisme: 2 de febrer, Dia Mundial de les Zones Humides i, a nivell local, el Dia de l’Arbre el dissabte 29 de gener. Uns dies, unes reivindicacions, en les que la joventut ha de ser la vertadera protagonista, ja que són ells i elles les que tenen que liderar o, almenys, fer força perquè les polítiques que es duguen a terme des de les diferents administracions en quant a defensa del medi ambient es refereix arriben a bon terme. A l’última manifestació que vaig assistir contra el canvi climàtic eren clara majoria. Aprofitem eixa espenta i sumem-la a la lluita.Des d’AE-AGRÓ ja ens han fet saber que a la ‘Plantació de Calderona a Espadà’ pujarà una quantitat ben nombrosa de gent. Això ens fa molt de goig, ja que és un bon dia per mostrar muscle davant la depredació territorial que ens amenaça i fer bona foto. Compromís per Sagunt hi serà a l’esdeveniment com sempre, igual que mai fallem a cada acte que des de l’entitat ecologista s’impulsa. Hem defensat pam a pam fins les últimes conseqüències Romeu, lluitem actualment contra la degradació de les nostres platges que ens ha imposat Costes, donàrem i donem recolzament des del govern municipal al projecte de la Casa Penya a la Marjal d’Almenara, i seguirem defensant els interessos comuns, el patrimoni natural de tots i totes, per tal de que les futures generacions puguen viure en una ciutat saludable i habitable.

Ben cert és que els canvis socioeconòmics que estan produint-se a un ritme vertiginós a la nostra comarca poden arrossegar a les distintes entitats administratives a prendre decisions que pot ser acabem lamentant a llarg termini si no tractem aquest context de creixement des de la perspectiva apropiada. Entitats com AE-AGRÓ es tornen necessàries en aquestos moments per tal de posar fre o, almenys, reduir una marxa a la locomotora del progrés. Des de Compromís per Sagunt entenem que el vertader progrés mai pot anar d’esquenes al patrimoni natural. És per això que en cada assemblea, reunió amb distints organismes, converses amb responsables supramunicipals, o inclús esmorzant amb amics, on el tema a tractar és el desenvolupament industrial o el creixement econòmic, apareix el ‘mantra’ de la protecció del nostre patrimoni natural. Ja fan uns quants anys que s’aprovà a l’anterior legislatura la proposta de declarar Paisatge Natural Protegit al front litoral de muntanyes que es troben entre els rius Palància i Belcaire. A dia d’avui la conselleria de Medi Ambient no ha fet efectiva eixa petició. Ja fa quasi tres anys que s’aprovà declarar Paratge Natural Municipal la muntanya de Romeu. A dia d’avui, Romeu està mancat de Pla de Gestió. Cal posar-se les piles i accelerar ambdós processos per tal de blindar el estimats espais verds que envolten la nostra ciutat. I cal fer-ho ja. Nosaltres ens comprometem a buscar l’equilibri entre el creixement i la protecció del medi ambient que és la salut de les persones.

Albert Oliver Sáez
Secretari de Dinamització de Compromís per Sagunt