La ciutat educadora no deixa ningú enrere

Escrito por José Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 26 Noviembre 2021 21:05

No cal dir que l'educació és un motor fonamental i necessari per a la transformació social i que sense dubte contribueix a millorar la vida de les persones de la nostra ciutat.

Nosaltres, com moltes altres viles o poblacions, el dimarts, 30 de novembre, celebrem el Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2021 i Sagunt, de nou, se suma a la celebració d'aquesta data. És un projecte que amb força, estem impulsant aquesta legislatura; malgrat el període de confinament que ens va aturar el procés i el treball desenvolupat al seu voltant.

El lema d'enguany és "La Ciutat Educadora no deixa ningú enrere", perquè les Ciutats Educadores aspirem a crear uns municipis lliures de segregacions i barreres físiques i mentals, accessibles i interconnectats per a tota la ciutadania, i a crear espais de convivència en què puguen interactuar persones molt diverses.

Certament, som moltes les que estem convençudes i convençuts del potencial transformador de l'educació i d'entendre Sagunt com Ciutat Educadora. Per això, estem posant en marxa polítiques proactives i preventives per afavorir la inclusió, l'equitat i aplicant propostes concretes per incidir en les causes de l'exclusió, posant especial atenció en la població en situació de més vulnerabilitat. Aquest ha sigut un treball que estem duent endavant des de fa temps pel departament d'Educació i altres departaments del nostre ajuntament i més intensament aquests darrers mesos en temps de pandèmia.

Però l'educació també és dinamisme, hem de continuar impulsant al projecte, Sagunt, Ciutat Educadora. Que no s'ature. Un projecte il·lusionant que hem de treballar de manera coordinada i transversal entre les àrees de l'ajuntament i amb associacions, entitats o persones de la societat civil del municipi.

El que ja tenim fet és el nou cartell de 2021 que presentarem el dia 30 de novembre en el conservatori música Joaquin Rodrigo, amb totes les propostes socioeducatives del nostre ajuntament i entitats afins. La veritat fa goig veure la quantitat d'activitat que fem. Som un poble molt actiu, la qual cosa ens situa en el marc de la Carta de Ciutats Educadores.

Nosaltres continuem fent palés, el full de ruta per arribar al Pacte per la Ciutat Educadora, com a projecte de ciutat. Aquest pot ser un bon instrument per a establir objectius comuns, sumar esforços i generar sinergies entre els poders públics i la societat civil per aconseguir majors oportunitats educatives, una societat més cohesionada, una millora de la convivència i, en definitiva, una millora de la qualitat de vida en el municipi.

Perquè tot açò siga efectiu, requereix que l'ajuntament actue, no sols com a actor impulsor i central del projecte, sinó també com a agent capaç de sumar-se a iniciatives de la societat civil ja en funcionament. I evidentment fomentar la participació i promoure canals per fer-la servir, peça clau d'aquesta composició.

La Ciutat Educadora, hem de fer-la valdre entre tots i totes. Crec que ho he fet palés en alguns articles ja publicats. Tothom ha de participar i implicar-se. Hem de ser conscients que cada paraula, cada gest, cada acció que fem, pot estar sent observada per un xiquet o xiqueta i que el dit comportament nostre, pot fer-lo servir com a model per a interactuar amb el medi, per interactuar amb tots nosaltres, ara i en un futur. Som part d'una xarxa social interconnectada, en espai i en temps. Si el que aprenen i apliquen aquests xiquets i xiquetes són conductes desadaptades, convertirem la nostra societat, en una societat fracassada.

Per això és tan important adquirir consciència col·lectiva dins un conjunt urbà, en aquest cas. Vivim en col·lectivitat i formem part d'una ciutat que ha d'educar com el fa la tribu. Hem de caminar cap a un model de ciutat consensuat, innovador, progressista, amb personalitzat pròpia, i no cal dir que per singular, Sagunt és única.

Al remat, Sagunt ha de ser un exemple de Ciutat Educadora per a AVANÇAR, CONSTRUIR, COOPERAR, INTEGRAR, INCLOURE... per a SUMAR entre tots i totes i no deixar a ningú enrere.

José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt

Modificado por última vez en Viernes, 26 Noviembre 2021 22:27

 

 

SUCESOS

SALUD