Quan solidaritat no sols és una bonica paraula

Escrito por Maria Josep Soriano Escrig
Viernes, 22 Octubre 2021 21:02

El pròxim dijous, durant la sessió del ple ordinari del mes d’octubre, la Regidoria de Cooperació Internacional portarà per al seu debat i aprovació el Primer Pla Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Sagunt 2022-2025.

Alguns són els regidors i regidores que han ocupat el meu lloc abans, però que siga en aquesta legislatura la primera vegada que es plasma aquest document i que consolida quin model de Cooperació volem que faça el nostre ajuntament, és per a mi tot un orgull i un bon exemple de què no sols se poden fer les coses bé, sinó també, millor.

I aquest orgull no sols el sent pel Pla en si mateix ni perquè siga pioner, sinó per la manera en què hem arribat a construir-ho. Sota l’acompanyament de l’experta en Cooperació Internacional Inma Gisbert, que ja havia treballat prèviament en l’elaboració dels Plans de València i Castelló, hem creat un grup de treball conformat per les entitats membres del Consell de Pau i Solidaritat de l’Ajuntament i el personal de la regidoria, i mitjançant la reflexió col·lectiva hem posat sobre la taula els principals problemes, necessitats, situacions a millorar i enfocaments de com ha de ser la Cooperació Internacional al municipi.

El pla, que prompte podreu trobar a la pàgina web de l’Ajuntament, des del primer moment ha pretès ser un document útil, adaptable i efectiu des del nostre context i que reflecteix la realitat de les entitats que fan cooperació a la nostra ciutat. Recull una visió del món compartida, enriquida des de la pluralitat d’experiències sobre com des dels municipis és possible contribuir a la Justícia Global, és a dir, com actuant localment podem incidir globalment a millorar el món mitjançant la solidaritat.

Durant els pròxims 4 anys treballarem per aconseguir els objectius específics que s’hem marcat a través de les línies d’acció establertes en cada un d’ells. I ho farem des de la triple vessant de l’associacionisme, les institucions i la ciutadania; perquè no és possible fer un canvi real si no tenim el suport de tots els agents i individus que conformen la societat.

D’altra banda, aquesta setmana també hem tingut el Ple de Debat de Política General Municipal, que serveix per fer un balanç de quines polítiques s’han dut a terme durant tot l’any pels diferents departaments de l’Ajuntament i comentar a grans trets l’estat de salut de la nostra ciutat. El balanç que faig com a regidora de Cooperació Internacional és molt positiu: no s’hem aturat malgrat la pandèmia que ens ho posa difícil. Hem seguit contribuint mitjançant les nostres subvencions a ajudar als llocs on més fa falta arreu del món, hem aconseguit ser declarats Ciutat Pel Comerç Just i hem participat en diverses jornades com a Ajuntament contant tot el que fem en Cooperació Internacional perquè- i permeteu-me la gosadia- ens hem convertit en un xicotet referent al País Valencià per les nostres idees i iniciatives.

De cara al futur seguim sent ambiciosos malgrat que els nostres recursos pressupostaris són limitats: el 0.16% i encara diran alguns partits de l’oposició que se’ns ha de llevar. Aquest curs anem a impulsar una campanya interdepartamental de sensibilització social, farem un vídeo informatiu del Consell de Pau i Solidaritat per a potenciar el voluntariat, promourem iniciatives de Comerç Just i seguirem col·laborant i portant a associacions perquè conten els projectes que realitzen.

Som una regidoria activa, i sempre que parle o escric sobre la cooperació internacional no puc deixar passar l’oportunitat d’agrair als qui estan a peu de carrer dia a dia i treballant amb nosaltres, ja siga amb el pla o amb qualsevol de les iniciatives que emprenem: ADRA, Associació La Casa Nueva, Creu Roja Camp de Morvedre, Escoles Solidàries, La Tenda de Tot El Món, Manos Amigas, Morvedre Acull i Salud, Educación y Desarrollo.

I ja per acabar, m’agradaria compartir una reflexió: no importa la mida de les ciutats o de les organitzacions que busquen fer del planeta un espai més sostenible i lluitar pels drets humans. Tothom en la mesura de les seues possibilitats pot sumar i ha d’esdevindre un agent clau per al canvi que el món està demanant. En la meua en què més persones, entitats, institucions compartiquen la visió que un món més just i igualitari és possible, estarem més a prop d’aconseguir-ho.

Maria Josep Soriano Escrig
Regidora de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Sagunt

Más en esta categoría: « Sánchez Vete Ya 99 más 1 son 100 »

 

 

SUCESOS

SALUD