Imprimir esta página

#wikimorvedre de les Patrones

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Viernes, 17 Septiembre 2021 21:03

Durant aquesta setmana durien de començar les festes en honor de l'única patrona de la nostra ciutat, la Verge del Bon succés. Proclamada pontifícia en 1953. La seua festivitat es correspon amb el primer dissabte de setembre, encara que ara ha sigut canviat per la poca participació de la gent. Encara que l'Ermita del Bon Succés es va erigir a partir de 1780. Es venera en aquesta església la imatge de la Verge del Bon Succés, la qual és creu la tradició que va vindre per mar. Segons aqueixa tradició, una barca havia eixit de Sagunt al rescat d'un embalum misteriós que surava en la mar. Ningú aconseguia acostar-se a ell. Diverses barques ho havien intentat, però l'embalum s'allunyava insistentment d'elles per a continuar surant. Per fi un capellà, que anava en l'últim pot, va aconseguir arribar fins a l'embalum i atrapar-lo. Quan ho van pujar al pot, el sacerdot i la tripulació van descobrir que es tractava d'una imatge de la verge tallada en marbre que, miraculosament, no s'havia afonat. Van baixar en processó les comunitats i capítols els qui van portar la imatge al poble i, en el seu honor, van construir una ermita. L'any 1886 es va fer una restauració parcial d'aquesta ermita, que actualment està regentada per l'Associació Parroquial del Bon Succés. Igual que altres ermites de la ciutat, va ser restaurada en 2012 recuperant a l'exterior el seu color ocre original.

Com he explicat ‘oficialment’ esta Verge és l’única patrona que té a dia d’avui la nostra ciutat. Existeixen moltes festes, dedicades a Verges, en la nostra ciutat però quasi totes d’elles estan enfocades als barris com pot ser ara la Mare de Déu dels Dolors que processona per Ciutat Vella o la Mare de Deu del Remei – la qual està ubicada al Raval encara que processone per tota la ciutat en el recorregut processional de costum extramurs- a la qual també estan dedicats els Moros i Cristians, festa que se realitza a Sagunt des de 1992.

Podriem continuar amb més llistat de Verges però estes ja no les consideraríem d’un barri concret si no de tot un nucli de població com és el cas de la Mare de Déu del Carme que és una de les diverses advocacions de la Mare de Déu. La seva denominació procedeix del Mont Carmel, a Israel, un nom que deriva de la paraula Karmel o Al-Karem i que es podria traduir com 'jardí'. Hi ha avui en actiu ordes religiosos carmelites repartits per tot el món –masculins i femenins–, els quals giren entorn d'aquesta figura mariana. Patrona del mar i dels pescadors és per això que és molt important al nucli del Port de Sagunt que des dels anys 50, o inclús abans, la veneren. És espectacular la processó que comença en la mar. O la Mare de Déu de Begonya que és una advocació mariana originària de l’església de Begonya, actualment pertanyent a Bilbao, Espanya. Va ser declarada canònicament patrona de Bilbao i Biscaia en 1903 per Pius X, i al Port de Sagunt la celebrem el 15 d’agost – a la resta de l’estat Begonya és celebra el 11 d’octubre- amb una confraria de recent creació al sí de l’Església de Begonya.

Està problemàtica té un fàcil solució i en ella no intervé ni política ni Ajuntament. La solució és ficar-se d’acord les Parròquies del municipi i demanar el co-patronatge d’aquestes dues verges sobre la ciutat de Sagunt.

Eixa seria una solució per tal de donar visibilitat a l’estima del poble per estes dos Verges que comparteixen de manera oficiosa patronatge de la ciutat i poder ser oficials d’una volta per totes. Jo aposte per açò, i vosaltres?

Albert Llueca i Juesas
President de l'Arxiu Camp de Morvedre